İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılandığı davada, 244 sanığı ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görevliye direnme, görevli memura hakaret, mala zarar verme, kamu görevini usulsüz üstlenme, özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma'' suçlarından 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezasına çaptırdı.

HANGİ SUÇLARDAN CEZA ALDILAR?

Gezi Parkı Ana Davası mahkemenin haklarında mahkumiyet kararı verdiği sanıkların işlediklerini belirttiği suçlar şöyle:

"2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet"
"Görevi yaptırmamak için direnme"
"Kamu malına zarar verme"
"Özel kıyafetleri usulsüz kullanma"
"İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme"

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. 

İDDİANAME...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, 1 Haziran-4 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı odaklı eylemlere yer veriliyor. İddianamede, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "kamu malına zarar verme", "özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "suçluyu kayırma", "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, toplam 220 şüphelinin, 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Diğer sanıkların ise 1,5 yıldan 21 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.