KPSS’de usulsüzlük iddiasıyla dün yapılan ikinci dalga operasyonda sınavda neredeyse soruların tamamını doğru yanıtlayanların da aralarında olduğu 38 kişi gözaltına alındı. 43 kişiyi adreslerinde bulamayan polis, ‘fuatavni’yi suçladı.

2010’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasına yönelik soruşturmada dün ikinci dalga operasyon düzenlendi. Ankara merkezli 28 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda haklarında yakalama kararı çıkartılan 78 şüpheliden 38’i gözaltına alındı. 35 kişinin firar ettiği, 5 kişinin de yurt dışında olduğu belirtildi. Vatan Gazetesi'nden Kenan Butakın'ın haberine göre gözaltına alınan zanlılar arasında KPSS sonrası başta İçişleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları olmak üzere bazı bakanlık ve belediyelere ataması gerçekleştirilen devlet memurlarının da bulunduğu öğrenildi.

2 bin 893 şüpheli var

Soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın atadığı bilirkişiler, ÖSYM’deki verilerden de yola çıkarak yaptıkları incelemede şüpheli sayısını 2 bin 893 olarak belirledi. İptal edilen Eğitim Bilimleri testi dışında, sorularının sızdığı iddia edilen Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri de incelendi. 100 ve üzeri puan alan kişilerin daha önce KPSS’de aldığı puanlar, akrabalık ilişkileri, yanlış cevaplardaki ortaklık kontrol edildi. Bazı adayların, sadece iptal edilen Eğitim Bilimleri testinde değil, iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde soruların neredeyse tamamını yaptıkları belirlendi. Dünkü operasyonda bu kişiler de gözaltına alındı.

Karı, koca ve akrabalar

KPSS tarihinde 120 sorunun 120’sini doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010’da 353 kişi sorulara doğru yanıt vermişti. Bunlardan 70’i eş, 23’ü akraba çıkmıştı. 100 ve üzeri net doğru yapan toplam 3227 adaydan da 637’si birinci derece akraba, 446’sı karı-koca çıkmıştı.

Gözaltına alınan 38 kişiden 21’nin bakanlıklar, İŞKUR, belediyeler, YÖK, TAEK, İSKİ, DSİ gibi kurumlara atanan kamu görevlilerinden oluştuğu, ‘veri kontrol hazırlama işlem memuru’ ya da ‘ambar memuru’ olarak kadro aldıkları belirlendi.

‘Fuatavni’ darbesi

Savcıgözaltına alınacak kişilerin isimlerinin bulunduğu listeyi herhangi bir sızma olması ihtimaline karşın son ana kadar emniyete iletmediği öğrenilirken, “Fuatavni” Twitter hesabından operasyon yapılacağına ilişkin gece saatlerinde paylaşımlarda bulunuldu. Bu paylaşımların ardından, hakkında gözaltı kararı bulunan zanlılardan birçoğunun bulundukları adresleri terk ederek kaçtıkları öne sürüldü. Polis, adreslerinde bulamadığı 43 kişinin, Fuatavni'nin paylaşımları dolayısıyla kaçtığını düşünüyor.