Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen "savaşa hayır" adı verilen mitinge katılan ve burada gazetecilere açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Alman devleti kendi Kürt kökenli yurttaşlarına duyduğu sorumluluk gereği Kürt sorununun demokratik çözümü için ön açıcı olmalı destek sunmalı. HDP'nin başarı kazanan imajı aşağı çekmek ve kendi oylarını yükseltmek istiyorlardı. Bizim oylarımız düşmedi de yükselmedi de" dedi.

Hatırlanacağı üzere Figen Yüksekdağ, terör saldırılarının başlamasından sonra "Biz sırtımızı YPG, YPJ ve PYD dayıyoruz" demiş ve çok sert eleştirilere maruz kalmış, Erdoğan'ın "Hesabını verecekler" demesi üzerine de hakkında fezleke hazırlanmıştı.

"ALMANYA SORUMLULUK ALMALI"

"Alman devleti ve Alman toplumu bu konuda demokratik bir sorumluluk üstlenmeli" ifadesini kullanan Yüksekdağ, ülkede Kürt kökenli çok sayıda Alman vatandaşı bulunduğunu anımsattı.

"BİZ SORUNU TÜRKİYE TOPLUMU VE HALKIYLA ÇÖZMEK İSTİYORUZ"

Çözüm Süreci'ne verdikleri öneme işaret eden Yüksekdağ, şöyle konuştu:

"Biz bu sorunu Türkiye toplumu ve bölge halklarıyla çözmek istiyoruz. Ama Alman devleti kendi Kürt kökenli Alman vatandaşı yurttaşlarına duyduğu sorumluluk gereği Kürt sorununun demokratik çözümü için ön açıcı olmalı destek sunmalı. Mesela hükümeti çözüm ve barış için masaya oturmaya davet etmeli."

SALDIRILAR SONRASI SON OY DURUMU

Türkiye'de seçimlerin ardından HDP'nin oy oranına ilişkin Yüksekdağ, "HDP'yi zayıflatarak HDP'ye terör uzantısı olma suçlaması getirerek olumlu ve demokratik imajımızı, başarı kazanan imajı aşağı çekmek ve kendi oylarını yükseltmek istiyorlardı. Bizim oylarımız düşmedi de yükselmedi de" şeklinde konuştu. HDP 7 Haziran'da yapılan 25. Milletvekili Genel Seçimleri'nde yüzde 13 oy almış ve 80 vekili TBMM'ye göndermeye hak kazanmıştı.

"BARIŞI KURBAN ETTİLER"

Çözüm Süreci'nde hükümetin tekrar eski noktaya dönmesini ve müzakereye başlamasını isteyen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Müzakere başlar başlamaz İmralı zaten Kandil'e silah bırakma çağrısı yapacaktı. O noktaya geri dönmelidir siyasi iktidar. Seçim dönemine kurban edildi. Seçimlerde kazanmak için bölge barışını kurban etiler. Batılı devletler hükümete bu tavırdan vazgeçirmek için demokratik telkinlerde bulunmalı."

"TÜRKİYE'DE BARIŞ DÜNYADA BARIŞ"

Bölgede barışın tesis edilmesinin herkes için gerekli olduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Ortadoğu'da barış dünyada barış demektir. Türkiye'de barış dünyada barış demektir. Bölgede barış hepimiz için geçerli. Tüm dünya bu gerçeği bilerek barış için çaba göstermelidir" ifadelerini kullandı.