Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Suudi Arabistan'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz'daki darbe girişimini meşru kılmaya yönelik dezenformasyon çalışması yürüttüğünü söyledi.
Elvan "Aldığım bilgiye göre, o kadar yanlış ve aldatıcı bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyor ki umre ve hac için gelenlere de (bunu) yapıyorlar. Bunlar hac ve umre için gelen kardeşlerimizi de yanlış bilgilendirme yönünde mahirler. " dedi.
Bakan Elvan, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Beraberindeki heyette çok sayıda iş adamı bulunduğunu belirten Elvan, ziyaret çerçevesinde önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi noktasında Suudi Arabistan'a geldiklerini kaydeden Elvan, siyasi ilişkilerin iyi noktada bulunduğunu söyledi.
Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerin de artırılması gerektiğini belirten Elvan, bu konuda halen istenilen seviyeye gelinmediğine değindi.
"BİRKAÇ TERÖRİST EYLEMİ ÜLKEYE MAL EDİLMEMELİ"
ABD Kongresi'nde kabul edilen ve 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasal düzenlemeyi eleştiren Elvan, birkaç teröristin eyleminin ülkeye mal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Elvan, heyette yer alan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın, İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) söz konusu yasal düzenleme için tepki verilmesi temennisinde bulunduğunu belirterek, "İİT Genel Sekreteri ile bir görüşmemiz gerçekleşti. İİT'nin böyle bir karar almasına güçlü bir şekilde destek veririz." değerlendirmesinde bulundu. Elvan, ileriki günlerde İİT tarafından böyle bir karar alınabileceğine de işaret etti.
Suudi Arabistan'da FETÖ'ye destek sağlayan bazı kişiler bulunduğuna işaret eden Elvan, "Bu bilgileri aktardık. Bunlar darbe girişimini meşru kılmaya yönelik inanılmaz dezenformasyon yapmaya çalışıyor. O kadar yanlış ve aldatıcı bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyor ki aldığım bilgiye göre, umre ve hac için gelenlere de (bunu) yapıyorlar. Sapkın bir dini anlayışa sahipler. FETÖ'ye mensup kişilerin mutlaka Suudi Arabistan'dan uzaklaştırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlar hac ve umre için gelen kardeşlerimizi de yanlış bilgilendirme yönünde mahirler. Buna yönelik önlem alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Mustafa Elitaş da "11 Eylül Yasası" olarak bilinen söz konusu düzenlemeye ilişkin ilk tepkinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini anımsattı.
Ardından beraberindeki heyet ile İslam Kalkınma Bankası ve İslam İşbirliği Teşkilatına geçen Elvan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantıların ardından Cidde Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamları ile bir araya geldi.
Buradaki konuşmasında, FETÖ'nün darbe girişimi ile ülkede bir taraftan anayasal düzeni ortadan kaldırmayı, diğer taraftan da hükümeti yok etmeyi amaçladığını hatırlatan Elvan, "Hatta Cumhurbaşkanımızı öldürme teşebbüsünde bulundular ama vatandaşlarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile cadde ve sokakları doldurdu. Tankların önüne geçti, göğüslerini siper etti ve bu darbe girişiminin önüne kısa sürede geçildi. Bu arada siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ile basınımız darbe girişimine karşı dimdik ayakta durdu, güçlü bir direnç gösterdi ve ertesi gün normal hayata dönüldü." diye konuştu.
Ekonomik göstergelere bakıldığında, darbe girişimi sonrasında bir tahribat olmadığını gördüklerini belirten Elvan, Türkiye'nin son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen mega projeler geliştirmeye ve büyümeye devam ettiğini vurguladı.
Söz konusu projelerin bazı kesimleri rahatsız ettiğine dikkati çeken Bakan Elvan, Türkiye'nin büyümesinin söz konusu çevrelerce tehdit olarak algılandığını söyledi.
SUUDİ ARABİSTAN- TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Suudi Arabistan'ın, Türkiye'nin güçlü ve samimi dostlarından birisi olduğunu dile getiren Elvan, "Siyasi alanda mükemmel bir ilişkimiz söz konusu. Ekonomi alanındaki iş birliğimiz de oldukça iyi ama istenilen seviyede değil." değerlendirmesinde bulundu.
İki ülkenin ticari ilişkilerini güçlendirecek potansiyele sahip olduğunu anlatan Elvan, Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin daha yüksek noktalara ulaşacağına işaret etti.
Bakan Elvan, bu çerçevede çeşitli ortak ticari projelerin hayata geçirilebileceğini belirterek, "Biz 'Sadece satalım, teknolojiyi vermeyelim' demiyoruz. Biz teknoloji ise teknolojiyi getirelim, birlikte çalışalım, birlikte 'Hem Türkiye’yi hem de Suudi Arabistan'ı güçlendirelim' diyoruz. İş adamlarımızın başarılı olacağına sonuna kadar inanıyorum. Bu potansiyele sahibiz. İki ülke birbirinin rakibi değil, birbirinin tamamlayıcısı konumunda. Gelin bunu sahada tüm dünyaya gösterelim." ifadesini kullandı.
Hem Türkiye hem de Suudi Arabistan'ın zor bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti:
"11 Eylül'de bir iki teröristin ABD'de yaptığı saldırıyı, sanki bir ülke yapıyormuş gibi bir anlayışla yasal düzenleme yapmanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu uluslararası hukuka tamamen aykırı bir yaklaşım. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bu yasanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu defalarca ifade etti. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Birkaç teröristin yaptığı suçu bir ülkeye atamazsınız. Önemli olan teröristlere karşı dayanışma içinde olmamızdır. "