Tasarıyla beraber anlaşma sağlanan ülkelerde Türk kamu görevlileri “gizli soruşturmacı” olarak görevlendirilecek.


Adalet Bakanlığı, Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere birçok devletle sık sık krize neden olan suçluların iadesini kolaylaştıran kapsamlı bir kanun tasarısı hazırladı. Uluslararası adli işbirliğinin usul ve esaslarını düzenleyen tasarıyla uluslararası adli işbirliği alanında taraf olunan milletlerarası antlaşma hükümlerinin iç hukukta uygulanmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Tasarıyla birlikte Türkiye'de yürütülen bir soruşturma veya kovuşturma, yabancı bir devletin adli makamlarına devredilebilecek. Aynı şekilde yabancı devlet adli makamlarınca yürütülen soruşturma ve kovuşturma da Türk adli makamlarınca devralınabilecek. 

ORTAK SORUŞTURMA EKİBİ

Yeni Şafak gazetesindeki habere göre; tasarıda yer alacak bir diğer düzenleme ise sınır aşan suçlarda “ortak soruşturma ekibi kurulması” oldu. Türkiye'de veya yabancı ülkelerde koordinasyonun zorunlu olduğu sınır aşan suçların soruşturmalarını yürütmek üzerebelirli bir süre için ortak soruşturma ekipleri kurulacak. Kişinin rızası halinde hiçbir prosedüre gerek kalmadan ülkesine iadesi sağlanacak. Uygulamanın adı “basitleştirilmiş iade” olacak.

GÖRÜNTÜ TEKNİĞİ OLACAK

Türk veya yabancı devlet makamları, adli yardımlaşma talebinin yerine getirilmesinde görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılmasını isteyebilecek. Arada anlaşma bulunması şartıyla Türk kamu görevlileri yabancı bir ülkede, yabancı devlet kamu görevlileri de Türkiye'de “gizli soruşturmacı” olarak görevlendirilecek. 

İadede kolaylık

Tasarıda yer alan “suçluların iadesi” başlıklı bölüm düzenlemenin en önemli yeniliklerinden biri oldu. Özellikle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını ilgilendiren tasarıyla, yurtdışından iadeyle ilgili kanunlardaki hükümler tek kanunda toplanacak. Yasal boşluklar da ortadan kalkmış olacak. Yasayla beraber FETÖ lideri Futullah Gülen ile aralarında Zekeriya Öz ve Fikret Seçen'in olduğu firari savcıların iadesi kolaylaşacak.