Manisa'nın Soma ilçesinde, facianın yaşandığı maden ocağında dumanlar arasında yaklaşık 2,5 kilometre yürüyerek kurtulabilen işçi Ercan Çiçekli, "Maskelerin yetersizliği nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti. İyi ve yeterli maske olsaydı belki birçok kişi hayatta kalacaktı." dedi.
Balıkesir'in İvrindi ilçesi Çiçekli Mahallesi'nde yaşayan Çiçekli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olay günü saat 15.00 civarında bir patlama olduğunu ileri sürerek, 20 dakika içinde her yerin dumanla kaplandığını söyledi.

Çiçekli, durumu fark edince hemen maskelerini taktıklarını anlattı.

"MASKELER İYİ VE YETERLİ OLSAYDI BELKİ BİRÇOK KİŞİ HAYATTA KALACAKTI"

Maskelerin ömrünün 45 dakika olduğunun söylendiğini ancak bunlarla yarım saat kadar idare edebildiklerini dile getiren Çiçekli, şöyle devam etti:

"Maskelerin yetersizliği nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti. İyi ve yeterli maske olsaydı belki birçok kişi hayatta kalacaktı. Yüzeyden yaklaşık 2,5 kilometre içerideydik. Biriken temiz havanın bulunduğu bölümü tespit ederek oraya geçtik. 142 kişiydik. Bu bölümdeki biriken temiz hava yaklaşık 1,5 saat bizi korudu. Duman bize gelmeye başladı. Mekanize bölümüne gittik. Orada hepimiz bayılmışız. Sonra ters hava verilmeye başlayınca biraz kendime gelip ayıldım. Baş dönmesi vardı ve bacaklarım tutmuyordu. Arkadaşlarımdan biri çırpınıyordu. Onu temiz havaya çıkardım. 4 arkadaşımı daha çıkardıktan sonra kurtarma ekibi geldi. 142 kişiden, benim de içinde bulunduğum 40'ı kurtuldu. 100 arkadaşımız can verdi. Dumanı aşmak için ileriye zorlayanlar yolda öldü. Başımız dönüyordu, önümüzü göremiyorduk. Cesetlerin üzerine basarak çıktık. Adım attığımız yer cesetti."

"TERS HAVA SAYESİNDE KURTULDUK"

Ercan Çiçekli, ocakta biriken temiz havanın tespit edilmesi ve ters hava verilmesi sayesinde pek çok kişinin kurtulduğunu belirtti.

Ocaktaki 2,5 kilometrelik yolu güçlükle aşarken ölümle yaşam arasında gidip geldiklerini söyleyen Çiçekli, mesai arkadaşlarını kaybetmesine ve onların geride kalan yakınlarına çok üzüldüğünü bildirdi.

Facianın, trafodaki patlamadan kaynaklandığının iddia edildiğini hatırlatan Çiçekli, "Bunu daha önce de yaşadık. Geldi geçti dumanlar. Bu bir gaz patlamasıydı, yangındı. Orada çalışmayı hatta bir madene girmeyi hiç istemiyorum" ifadesini kullandı.

"DUMAN ÇOK YOĞUNDU VE HEMEN ETKİLİYORDU"

Olay yeri yakınındaki başka bir maden ocağında görev yapan ve faciada kurtarma çalışmalarında bulunan Şevket Bozkır (29) ise yaklaşık 8,5 yıldır ocaklarda çalıştığını aktardı.

Bozkır, olayın yaşandığı gün, kendilerinden yardım istendiğini dile getirerek, "Hemen oraya gittik ve içeri girdik. İlk panoya vardık. 4 kişiyi canlı çıkardık. Başka bir yerden 45-50 civarında da canlı kurtardık. Kütahya'dan iki kardeşi ve ardından köylümü çıkardım. 5'inci de çıktıktan sonra giremedim, rahatsızlandım. Duman çok yoğundu ve hemen etkiliyordu." diye konuştu.