Eski MİT'çi ölüm listesini açıkladı

Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, 1990’lı yıllarda öldürülmesi planlanan, çoğu Kürt işadamı 28 kişilik listeyi açıkladı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar katılmadı. Duruşmada “tanık” sıfatıyla dinlenen Eymür, o dönemde MİT elemanı Tarık Ümit’in kendisine çoğunluğu Güneydoğulu işadamlarından oluşan 29 kişilik liste verdiğini kaydetti.

Habertürk'ün haberine göre, Ümit’in “Bunların pasifize edilmesi için üst makamlardan emir alındığını” söylediğini belirten Eymür, “Pasifize etmekle kasıt, öldürmek mi?” sorusuna, “Her türlü düşünülebilir” karşılığını verdi. Emrin nereden geldiğine ilişkin soruya ise Eymür, “MGK dendi ama MİT’in haberi olmadan yapamazsınız” cevabını verdi. Eymür, Ümit’i kaçırıldıktan sonra bulmak için çok uğraştıklarını, bunun için Ankara’ya gelerek görüşmeler yaptığını aktardı.

‘BEN SİZE BULURUM’

“MİT Müsteşar Yardımcısı Miktad Alpay’ın bizim bölgelere gönderdiğimiz yazıları toparlayıp imha ettirdiğini biliyorum” diyen Eymür’e o döneme ilişkin bilgi ve belgelere ulaşılmasının mümkün olup olmadığı soruldu. Eymür bu soruyu, “Bulamazsınız. Bana söyleyin ben size bulurum. Başbakanlık vasıtasıyla talep edeceksiniz. Faili meçhul cinayetler bir devlete yakışmaz, hele arabaya bindirip, kaçırıp, kafasına sıkmak bir devlete yakışacak bir şey değil” diye yanıtladı. Eymür’ün ifadesinin ardından duruşma 3 Temmuz’a ertelendi.

BİRAND DA LİSTEDEYDİ

EYMÜR, ölüm listesindeki isimlerden birinin gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand olduğunu, MİT yöneticilerinin onu ikaz ettiğini ve Birand’a koruma verildiğini ifade etti. Eymür, Tarık Ümit’in kendisine verdiği ölüm listesindeki isimleri şu şekilde açıkladı: Mehmet Emin Soydaş, Cihat Tokat, Mustafa Bayram, Cahit Kocakaya (Yılmaz), Hakkı Aksoy, Abdullah Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Lazzo (Lazem Esmaeli), Lokman-İranlı (uyuşturucu parası transferi ile uğraşıyor), Nizam Bayramoğlu, Varujan Kumdagezer, Cumhur Demir, Fırat (Tuncelili), Hurşit Han, Hamdi Yağan, Şükrü Koray, Adil Durmaz, Askar (Asgar Simitko), Hasan Kuş, Mehmet Kaygısız, Doktor Cabbar (Ahmet Türk’ün yeğeni), Nafiz Bostancı, Rado Rash (ERNK Koordinatörü), Kadri Parmaksız, Sıddık Kaya, Raguend-İranlı, Dursun Karataş, Nezir Karakuş (Dev-Sol Darbeciler Grubunun başı).