Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir mitinginde konuşmasına Gazze saldırıları nedeniyle İsrail’e tepki göstererek başladı. Erdoğan, "İsrail dün sağlanan ateşkese uymadı. Bunlar kana doymaz. Ama o doyamadıkları kanda boğulacaklar. Çocuk, kadın, yaşlı demediler, ölüm yağdırdılar. Dünya şu anda yüzlerce çocuk 1500 kişi öldükten sonra çok cılız şekilde ilgilenmeye başladı. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Er ya da geç çıkacak. Uluslararası toplum artık İsrail’in bu soykırım sevdasının önüne geçmelidir" dedi.

PATLICAN MI?

Erdoğan, İsrail’e yönelik eleştirilerini sürdürürken, batı medyasına da yüklenerek şöyle dedi:

"Bizim polisimiz İstanbul Taksim’de cam çerçeve kıran sokaktaki inşalara saldıran vandallara biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdiğinde batılı medya ayağa kalkıp günlerce bunu konuşuyordu. Ey ABD, ey Avrupa sen de konuşuyordun. ABD, Avrupa şimdi neredesin? Çünkü bu başka bir türlü ittifak. Şimdi bir tane askerleri esir alındı diye İsrail feryat ediyor. Sen onu konuşuyorsun da 1500 şehidin hesabını kim verecek?

Seninki can da öbürküler patlıcan mı ya. Patlıcan mı?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşması sürerken "Müsaadenizle" diyerek, sahnenin arkasına geçti. O sırada mitingde Dombra şarkısı çaldı ve sunucu Erdoğan’ı öven sözler söyledi. Erdoğan’ın konuşmasını kesip sahne arkasına geçmesinin nedeni açıklanmazken bunun üzerine yağmur yağan promter (camdan akan yazı) cihazının arızalanmasından kaynaklandığı tahmini yapıldı.

MHP’YE ’VAGON’ BENZETMESİ

Sahnenin arkasından kürsüye gelerek, konuşmasına kaldığı yerden devam eden Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin boyun eğdiğini vagon olduğunu ve hakaret ettiğini öne sürdü. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda CHP ve MHP bir yandan Türkmen kardeşlerim üzerinden istismar yapıyorlar öte yandanPensilvanya ihanet çetesine kol kanat geriyorlar. Gitsinler bizi Suriye’deki Türkmenlere, Irak’taki Türkmenlere, Kırım’daki Tatar kardeşlerimize sorsunlar. Cesaretleri varsa bizi Urumçi’deki Uygur kardeşlerimize sorsunlar. MHP Genel Başkanı çıkmış Uygur Türkleri üzerinden prim sağlamaya çalışıyor. Onlar bizi çok iyi tanıyor. Şimdi Moğalistan’da tarihi eserleri ihya ediyoruz. Bahçeli oralara hiç gitti mi? Uygur kardeşlerimizin halini hatırını sordu mu? MHP’nin becerdiği boyun eğmek, vagon olmak bir de hakaret etmek."

"GÖZLERİ GÖRMEZ DİLLERİ SÖYLEMEZ"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi tarihinde başarı olmadığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nu gösterdim izlediniz değil mi? İstanbul’daki Samatya Hastanesi’nin onun SSK Genel Müdürlüğü zamanında ne halde olduğunu orada göstermiştim. Belge belge. Rezaletti. Onun genel müdürlüğü döneminde 1992- 1998 arasında SSK hastanelerinin durumunu sizler biliyorsunuz. Sağlam girseniz hasta çıkarsınız. Şimdi devran değişti. 12 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadığı kadar mazlumların muhtaçların yanında olduk. TİKA bizden önce de vardı. Geldik yeniden yapılandırdık. Kardeşlerim, bütün bunlarla beraber Filistin’de Irak’ta da TİKA var. Ama Bahçeli bunları söyleyecek kadar onurlu değil. Kılıçdaroğlu bu yaptıklarımızı görecek kadar onurlu değil. Bunların gözü var görmez, dili var hakkı söylemez."

"MHP SOSYALİST İŞÇİ PARTİSİ’YLE"

Başbakan Erdoğan, kendi döneminde ekonominin üç kat büyüdüğünü, devletin borçlanma faizi yüzde 63’ten tek haneli rakamlara indiğini belirterek, "İnşallah daha da iyi olacak. Şimdi diyoruz ki önümüzde önemli bir durum var ama şu anda bakıyorsunuz CHP, MHP Pensilvanya yanında da toplam değerleri yüzde 1’in altında olan partileri toplamış. Bakıyorsunuz işte MHP, Sosyalist İşçi Partisi ile beraber" dedi.

SAHNE ARKASINA GEÇTİ

Erdoğan, bu sözleri söyledikten sonra "Şimdi size bir görüntü göstereceğim" dedi ve konuşma yaptığı sahnenin arkasına geçti. O sırada dev ekranlardan çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İstiklal Marşı’nın dizelerini okuduğu ve "Çanakkale Şehitleri şiiri sanırım" dediği video dört kez gösterildi. Erdoğan, görüntülerin ardından yeniden çıktığı kürsüden İstiklal Marşı’ndan dörtlük okudu.

Erdoğan, kendisini dinleyenlere "Bu İstiklal Marşı mı, Çanakkale Şehitleri şiiri mi" diye sorarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ekmel Bey ’Çanakkale Şehitleri’ diyor. Ben Kılıçdaroğlu’nun çakma olduğunu biliyordum da, bunun çakma olduğunu yeni öğrendik. Akşam başka, sabah başka. Dürüst ol be, önünde profesör olması seni bir yere taşımaz. Türkiye’de siyasete dürüstlüğü biz getirdik. Adam gibi adam olacaksın. Sekiz seçimde eğer bu millet ’yürüyün’ dediyse bu millet inandı güvendi ve bize ’yürüyün’ dedi."

"PENSİLVANYA’NIN KUYRUĞUNDA UÇURUMA DOĞRU GİDİYORLAR"

Başbakan Erdoğan, Balıkesir halkından 10 Ağustos’ta şu sözlerle oy istedi:

"İri olalım, diri olalım kardeş olalım. Bu şer ittifakına 10 a-Ağustos’ta en güzel cevabı verelim. CHP’nin iradesini MHP’ninkini teslim aldılar. CHP’ye kasetle genel müdür atamışlardı şimdi bedelini ödetiyorlar. MHP’yi de kasetlerle teslim aldılar. MHP milletvekilleri tek tek çıkıp kendilerine yapılan alçakça şantajları anlatıyor ama Bahçeli hakaret etmekten bunları duymuyor. Pensilvanya’nın kuyruğunda uçuruma doğru gidiyorlar. Bize şantaj yaptılar boyun eğmedik, ama bunlar boyun eğiyorlar. Bu şantajdan vesayetten de onları biz kurtaracağız. Bunların inlerine gireceğiz dedik. Girdik mi? Devam ediyor bitmedi. Şu anda İstanbul’da şov yapıyorlar. Şovmenler de bunun hesabını verecek. Balıkesir’de sadece Ak Partililerden değil CHP, MHP diğer tüm partilere gönül vermiş kardeşlerimden destek bekliyoruz. Balıkesir buna hazır mı? Balıkesir güçlü Türkiye’ye hazır mı? Hazır mıyız Balıkesir? Öncü Türkiye’yi yeni Türkiye’yi inşa ediyor muyuz? Milletin adayına oy veriyor muyuz? Kim o aday? Maşallah. Rabbim ülkemizi milletimizi Balıkesir’imizi korusun. 10 Ağustos inşallah ülkemiz için bir milat olsun."

ABİLERE ABLALARA TALİMAT VERDİ

Başbakan Erdoğan, 12 yıl boyunca bu ülkenin her köşesine hizmetleri olduğunu, 12 yılda 11.5 katrilyon lira yatırım yaptıklarını belirterek, kente yapılan yatırımları şöyle anlattı:

"Kardeşlerim hızlı tren projesi İstanbul İzmir Balıkesir Bursa Bilecik ve Kocaeli’ni kapsayan altı vilayet hızlı trenle birbirine yaklaşacak. Göreve geldiğimizde 26 havalimanı vardı şimdi 52. Bu millete bu yakışmaz mı? Eskiden Balıkesir’de askeri havalimanı vardı şimdi sivil. Yeni bir terminal binası yeni bir apron teknik kule yaptık pistini uzattık. Bütün bunlarla beraber Balıkesir için yaptığımız hizmetleri biliyorsunuz. Sağlıkta inşallah buradaki mevcut hastanelerimi artırıyoruz. Şehir hastanesi yapıyoruz. Burada yok yok. Hiçbir endişeniz olmasın. Cumhurbaşkanı seçilmem halinde Balıkesir’de de devam eden projelerin takipçisi olacağım. Ablalar sekiz gün var. Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Abiler sekiz gün durmak yok yola devam. İnşallah haftaya pazar akşamı cumhur, başkanını seçecek. İlk kez halk kendi başkanını seçecek. Türkiye’yi uçuracağız. Rabbim ömür verdikçe bizler halkımıza efendi olmaya değil hizmetkar olmaya devam edeceğiz. Ne olur iradenize sandıklara ve demokrasiye sahip çıkın. Mutlaka sandığa giden oyunuzu kullanın. Şimdiden 10 Ağustos seçiminin hayırlı olmasını diliyorum. Dualarınızda Gazze’yi Mısır’ı Suriye’yi Libya’yı unutmayın."

FATİHA OKUDU

Erdoğan konuşmasının sonunda kalabalığa seçim sloganlarını tekrarlattı. Erdoğan, "Milli irade milli güç hedef 2023. Tek millet tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dedi ve ’Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şiirini okudu. Erdoğan, ’Uzun adam’ şarkısını bestekarı Murat Göğebakan için Fatiha suresini okudu, kalabalıktan da okumasını istedi.

Erdoğan mitingi tamamladıktan sonra sahne arkasına geçti. Burada da bir süre kaldıktan sonda seçim otobüsüne binerek havaalanına hareket etti.

MİTİNGTEN NOTLAR

* Erdoğan, saat 14.00 olarak açıklanan mitinge gecikmeli geldi ve saat 15.40 sıralarında kürsüye çıktıktı.

*Erdoğan 15 dakika konuştuktan sonra bir ara mikrofona vurarak ses kontrolü yaptı ve müsaade isteyerek arka tarafa geçti.

* Saat 16.10’da yeniden kürsüye gelen Erdoğan, konuşmasını sürdürdü. Ancak saat 16.15 sıralarında "Arkada görüntüleri hazırlıyorlar. Ekrana getireceğim görüntüleri dikkatli izleyin" diyerek ikinci kez kürsüden ayrılıp arka tarafa geçti. Bu sırada Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İstiklal Marşı’yla ilgili sözlerinin yer aldığı ve dün de iki miting alanında yayınlanan video yayınlandı. Ancak video bitmesine rağmen Erdoğan kürsüye gelmeyince aynı görüntü arka arkaya dört kez gösterildi.

* Erdoğan saat 16.20 sıralarında yeniden kez kürsüye geldi ve konuşmasını tamamladı. Erdoğan’ın Balıkesir mitinginde ses ve promter cihazının arıza yaptığı ileri sürüldü.

MİTİNG ALANI

* Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuva-yi Milliye mitingi öncesi kentin dört bir yanı posterleri ile donatıldı. Mitinge katılanlara, AK Parti ve Türk bayrakları ile Erdoğan logolu şapkalar tişörtler dağıtıldı. Miting alanını dolduran partililer ve vatandaşlar Erdoğan için bestelenmiş şarkılarla coştu.

* Miting alanına birbirinden ilginç pankartlar asıldı. Balıkesir Erdoğan Gönüllüleri’nin ’Buldular bir monşer, getirmez millete ne hayır ne şer’, ’Ey millet bu oyunu bozmaya sözler, oyunu kalkınmaya, huzura geleceğe ver’, ’Oyunu Yeni Türkiye’nin mimarı Erdoğan’a ver’ ve ’Ege Marmara denizimiz, Erdoğan daima liderimiz’ pankartları dikkati çekti. Balıkesir’in plakasına atıf yapılan bir başka pankartta "10’suz asla... Balıkesir sana inanıyor" yazdı.

* Meteorolojinin yağmur uyarısına karşın mitingin başlama saati olan 14.00’de nemle birlikte etkili olan sıcak görevlilerle birlikte basın mensupları ve vatandaşlar için zorluk yarattı, kısa süreli yağmur atıştırdı. Ak Parti İl yönetimi de sıcağa karşı sürekli su dağıttı. Sıcaktan rahatsız olanlar ise miting alanındaki ambulansla çadırlarda tedavi gördü.

* Miting öncesi kentin dört bir yanında Balıkesir’le birlikte çevre illerden çok sayıda polis kilit noktalara yerleştirildi. Miting alanına giren vatandaşlar tek tek arandı. Basın mensupları da valilik tarafından verilen kimlik kartlarına karşın sıkı kontrollerden sonra alana girebildi. Yüksek binalarda ise keskin nişancılar görev yaptı.