Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı Gazete ve Televizyonların Genel Yayın Yönetmenleri ile Beylerbeyi Sarayı’nda kahvaltıda buluştu. Gündeme ilişkin konuların görüşüldüğü toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını cevapladı.
Çözüm süreci
Çözüm süreci ile ilgili gelinen son durumu özetleyen Erdoğan, Başbakanlığı döneminde atılan adımları yeniden hatırlatırken, 5 maddelik düzenlemenin sürece katkısını ifade etti. Çözüm sürecine sadece hükümetin değil, muhalefet, ilgili kurumlar ve STK’ların da sahip çıkmasınının önemine değinen Cumhurbaşkanı terörün ülkemize çok şey kaybettirdiğini belirterek medyanın sürece sağduyulu yaklaşması gerektiğini ifade etti.
IŞİD ve rehineler
IŞİD’in elinde 49 konsolosluk görevlisinin rehin olması, Türkiye’nin bazı adımları rahatlıkla atmasını, hatta bazı durumlarda risk almasını başlı başına engelliyor. Bu süreç Türkiye’nin aslında daha “sabırlı” daha sistematik ve daha stratejik davranmaını gerektiren bir süreç. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu süreci çok yakından izliyor. Gerek liderlerle ikili görüşmelerinde gerek en son NATO ziyaretinde rehinelerin kurtarılması ya da en azından olumsuz bir gelişmenin yaşanmaması için kılı kırk yaran bir hassasiyet içinde olduğunu gösteriyor. Bu hassasiyet atılacak adımlara yansıdığı gibi kullanılan kelimelerle birlikte üsluba da yansıyor.
Obama’nın açıklaması
Hassasiyet ve atılacak adımlar konusunda sadece Türkiye’nin değil diğer ülkelerin de dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye bunun farkında. O yüzden gerek Cumhurbaşkanlığı makamı gerek Başbakanlık, Obama’nın açıklamasını dikkatli bir şekilde takip etmiş, etmeye devam ediyor. 4 maddelik planın insani yardım kısmı açıklamadan önce de etkindi, açıklamadan sonra da.
Türkiye’nin rolü
Aslında Obama’nın açıklaması Türkiye’nin terörle mücadeleye bakışı ile örtüşüyor. Sorun sadece IŞİD veya Irak’ın bir bölgesi değil, bu bölgedeki tüm sorunlu alanlar - ki buna Suriye de dahil-  ve bu sorunlarla uluslararası mücadele. Bir taraftan sorunu halletmek diğer taraftan sorunu destekleyen ülkelerle de görüşmelerin sürdürülmesi gerekiyor.  Bu kapsamda Erdoğan’ın Rusya ve Çin liderleriyle bu konuyu görüşmemesi imkansız gibi görünüyor.
"HAKLILIĞIMIZ BİRŞEY İFADE ETMİYOR"
“Irak ve Suriye konusunda haklılığımız ortaya çıktı. Bir çok devlet başkanı haklı olduğumuzu bizzat söylüyor. Ama haklı olmamız birşey ifade etmiyor. Keşke bizi dinleselerdi de o kadar insan ölmeseydi” diyen Erdoğan, Rusya lideri Putin ile bu konuda daha önce görüştüklerini, önümüzdeki günlerde yeniden bir görüşme yapacağını ifade ediyor.c