Emniyet Genel Müdürlüğü, iletişim yoluyla işlenen dolandırıcılık suçlarını engellemek ve vatandaşları bu konuda bilinçli hale getirmek amacıyla birçok çalışma yürütüyor.


AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığınca 12-14 Ocak günleri arasında İstanbul'da, değişik üniversitelerden akademisyenler, yargı ve kolluk mensupları, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve bu suçtan mağdur olmuş kişilerin katıldığı "İletişim Yoluyla Dolandırıcılık Çalıştayı" gerçekleştirildi.

"İletişim yoluyla dolandırıcılık" suçunun etkin bir şekilde soruşturulması ve gerçek faillerin tespit edilebilmesi için, suçun "nitelikli dolandırıcılık" kapsamına alınması yönündeki kanun tasarısı taslağı da Adalet Bakanlığına sunuldu.

Suçtan elde edilen gelirlerin araştırılması, bulunması ve bu gelirlere el konulması için yürütülecek mali soruşturmaları yapmak amacıyla 81 ilde Suç Gelirleri ile Mücadele Büro Amirlikleri kurulması çalışmaları tamamlandı.

Emniyetin telefon dolandırıcılığını önlemeye yönelik çalışmaları

"Kendisini polis, asker ve savcı gibi olarak tanıtarak bankaya para yatırmanızı veya söylenilen yere para, altın bırakmanızı isteyenlere inanmayın" şeklindeki SMS metni, tüm iletişim hattı abonelerine yılda 2 kez gönderildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak, 2014'te "İletişim Yoluyla Dolandırıcılık" konulu uyarı metninin ülkedeki tüm camilerde Kurban ve Ramazan bayramları ile bir cuma hutbesinde okutulması sağlandı.

Birçok kitle iletişim aracı ile vatandaşlar uyarıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı aracılığıyla elektrik ve doğalgaz faturalarına geçen yıl, 3 ayrı dönem halinde toplam 34 milyon aboneye ulaşılacak şekilde uyarı metinlerinin yazılması sağlandı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde, 2015'te Süper Lig'de yer alan her kulüp, herhangi bir haftada, oynayacakları maç öncesi seremoniye, uyarı mesajının yer aldığı pankartla çıktı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu internet sayfalarında iletişim yoluyla dolandırıcılık ile ilgili uyarı metni yayınlandı. Bir internet alışveriş sitesinin 500 bin kullanıcısına, iletişim yoluyla dolandırıcılıkla ilgili mesaj ulaştırıldı.

TRT bünyesindeki 13 radyo kanalında bilgilendirici ses kaydı, 4 televizyon kanalında konuyla ilgili röportaj yayınlandı. Uyarı metni ve kamu spotu ise Devlet Demir Yolları bünyesindeki 23 tren garı ile 30 trende bulunan 159 ekranda, İstanbul ve İzmir'de arabalı vapurlarda ve yolcu vapurlarında, Ankara'da metro ve otobüslerde, Kocaeli'de belediye otobüslerinde, dijital ekranlarda yayınlanmaya başlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, merkez ve taşra birimlerinin 149 resmi internet sitesinde bilgilendirme metni yayınlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatının kullandığı hatlarda, bekleme sesi olarak uyarıcı metnin dinletilmesi çalışmaları kapsamında, 66 il merkezi 155 hattında, 54 il merkezi santral hattında, bin 440 müstakil birim ve ilçe santralinde uyarıcı metin dinletildi.

Sosyal medya da kullanıldı

Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi Twitter ve Facebook sayfalarında yayınlanan kamu spotu 341 bin 393 kişiye ulaştı. Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığınca, bankalarda görev yapan güvenlik personeline yönelik 79 ilde 62 bin 840 personele eğitim verildi. Polis Radyosu'nda konu ile ilgili bilgilendirici ses kaydı, her saatte bir kez yayınlandı.

Ayrıca bugüne kadar yapılan görüşmeler neticesinde çeşitli TV kanallarında spor, eğlence, izdivaç gibi reytingi yüksek 18 televizyon programında, 17 radyo kanalında, internet üzerinden yayın yapan 139 basın kuruluşunda iletişim yoluyla dolandırıcılık suçuyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Emniyet, 13 milyon 477 bin 88 kişiyi bilgilendirdi

Emniyet Genel Müdürlüğünün 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği talimatlar doğrultusunda 13 milyon 477 bin 88 kişi bilgilendirildi.

Yerel yayın yapan 88 televizyon kanalı, 253 radyo kanalı ve 675 yerel gazetede iletişim yoluyla dolandırıcılık suçuyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Devam eden çalışmalar

Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin ders kitaplarında yaş gruplarına göre hazırlanan iletişim yoluyla dolandırıcılık konulu uyarıcı metin yayınlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile cuma namazı hutbelerinde ve vakit namazlarında vatandaşların bilinçlendirilmesi sağlanacak.

TRT Genel Müdürlüğü aracılığı ile bilgilendirme metninin senaryolaştırılarak TRT bünyesindeki reytingi yüksek dizilerde gösterimi yapılacak. 10 Nisan Polis Günü'nde, tüm illerde iletişim yoluyla dolandırıcılık senaryolu tiyatro oyunları polisler tarafından sahnelenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen yerleşkesinde uyarıcı görsellerin yayınlanması amacıyla led bilboard kurulacak.

AA