Ele geçirilen bu çantada 164 polisin adı, soyadı, sicil numaraları, rütbeleri, görev yeri ve yeni atandıkları iller yer alıyor. Polislerin isimlerinin karşısında el yazısıyla yazılmış 'Ehli dünya", "Bizi biliyor", "Zeki, fırsat bulursa zarar verir", "Zararsız", "Aleyhte çalışır Süryani olabilir", "Müntesip" ifadeleri yer alıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2002'de Elazığ'da ele geçirilen bir çantadaki belgelerden    hareketle emniyet mensuplarının fişlendiği iddiasıyla ilgili yeniden soruşturma başlattı.

Dosyayı yeniden ele alan Emniyet, çantada ele geçirilen notlarda "paralel yapı"nın çalışma şekli ve örgütlenmesine ilişkin önemli bilgilerin bulunduğunu değerlendiriyor

YENİDEN SORUŞTURMA

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4 Ağustos 2002'de Merkez Camisi avlusunda bulunan bir çantada ele geçirilen deliller tekrar değerlendirilecek, olayda adı geçen kişilerin ifadelerine başvurulacak.

ÇANTANIN SAHİBİNE ULAŞILDI

Şüpheli çantayı inceleyen Sivrice İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çantanın içerisinden çıkan kredi kartları ve sürücü belgesinden çanta sahibinin kimliğinin Kilis nüfusuna kayıtlı Ahmet Ş. olduğunu belirlemişti.

Çantada, 164 emniyet mensubunun ismi, rütbesi, sicili, eski ve yeni görev yerlerinin de yer aldığı liste bulundu.

EHLİ DÜNYA SÜRYANİ ZARAR VERİR

Listede Başkomiser Muzaffer U'nun isminin karşısında "Ehli dünya" notu düşüldüğü, Başkomiser Ali B'nin isminin ise çizildiği görüldü. Komiser Niyazi İ'nin de isminin karşısında "Aleyhte çalışır, Süryani olabilir", Başkomiser Zübeyir O'nun isminin karşısında "Müntesip", Mevlüt A'nın isminin karşısına ise "Ehli dünya, zeki fırsat bulursa zarar verir", Başkomiser İlhan H'nin "Bizi biliyor",  Mesut Ö. ve Akın A'nın isminin karşısına "Zararsız", Bayram S'nin isminin karşısına da "İbka", Komiser Barış A'nın da isminin karşısına "Bizden niye isdetildi" notunun el yazısıyla yazıldığı görüldü. 

Çantada, "Dünya kitap evinden 800.000.000 TL Emniyet Müdürlüğü adına fatura kesilmiş, bu fatura nasıl nereden ödendi bilinmiyor, özel kalem kestirmiş. Ağrı'dan polis evi kantin ve hanımına özel araç tahsis edilmesi dolayısıyla izni" yazılı bir not da bulundu. 

KURUMSAL AÇILIM

Çantada ele geçirilen bir dokümanda her bir aşamanın tarihlerinin yer aldığı, hedeflenen kişilerle tanışmak için hazırlanan şöyle bir çalışma planı da bulundu:

"Kurumsal Açılım başlığı altında A) Adliye personeli; 1) hakim ve savcılar (Hemşehriler, polis dostu olanlar), 2) İdari personel, 3) Avukatlar, 4) Adli tabipler. B) Emniyet müdürlüğü; rütbeli personel ile tanışma yemeği (Elazığlılar) C) Üniversite personeli; D) Kurumların bölge müdürleri, hastane başhekimleri, E) İşadamları derneği, F) Sivil toplum örgütleri (Siyasi partiler, milletvekilleri) G) Malatyaspor yöneticileri. 

Nüfuz Sahiplerine Açılım başlığı altında 1) Tanışma (Doğal gerekçeyi bularak tanışma) 2) Tanışma sırasında mutlaka kartvizit takdim etme ve kartvizitini alma, 3) Tanışılan kişiyi önemli anlarında hatırlama (Dr: Sağlık haftasında çiçekli ziyaret) 4) Belli zaman aralıklarıyla telefon veya şahsen ziyaret ve diyaloğu sürdürme, 5) Önemli etkinliklere davet edilme (Tiyatro, konser, kuruluş yıl dönümü)"

Polis tutanaklarına göre, "Çanta içinde ele geçen not defterinde illegal bir yapılanma ile ilgili faaliyet raporu içeriği kanaati oluşması üzerine" olay gecesi saat 23.00 sularında çantasını emniyet müdürlüğünden almak üzere gelen Ahmet Ş. polislerce gözaltına alındı.

PARALEL YAPININ İMAMI OLDUĞU İDDİASI

Suçlamaları kabul etmeyen Ahmet Ş, ifadesinde hiçbir örgütle ilgisi olmadığını öne sürdü. Çantada ele geçirilen dökümanlar hakkında herhangi bir açıklamada bulunmak istemediğini ifade eden Ahmet Ş. gizlilik derecesi taşıyan 164 emniyet mensubunun adı, soyadı, sicili, eski ve yeni görev yerlerini içeren listenin çantasında bulunduğundan haberi olmadığını iddia etti. Şüpheli liste üzerinde isimler karşısında tükenmez kalemle yazılan notların kendi yazısı olmadığını savundu. 

Olayın ardından maden mühendisi olduğu belirtilen Ahmet Ş. serbest bırakılmıştı. Zanlının "paralel yapı"nın Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya imamı" olduğu iddia ediliyor.