İçişleri Bakanı Efkan Ala, jandarmanın siyasallaşması sorusuna "Siyaset kötü bir şey mi? Bu kadar kişi sandığa gidiyor" şeklinde cevap vererek soruyu soran gazeteciyi "Bu ne demektir şimdi?" diyerek azarladı.

Bakan Ala, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ala, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ilişkin çalışmalarda Genelkurmay Başkanlığının yazılı değerlendirmelerini aldıklarını, beraber sözlü değerlendirmelerde de bulunduklarını söyledi.

"AZ GELİŞMİŞLİĞE KODLANMIŞ KAVRAMSAL DÜŞÜNCELER..."

İlgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Ala, sonuçta tüm bu görüşleri dikkate alarak, değerlendirerek, siyasi iradenin karar vereceğini vurguladı. Bir gazetecinin "Jandarmanın siyasallaşacağı yönünde Genelkurmayın bir endişesi var" sözleri üzerine Ala, "Bu kavramlar az gelişmiş ülkelere ait kavramlardır. Zaten siyasetkarar verir, karar alır, kamu bürokrasisi de, güvenlik büroksasi de diğer sivil bürokrasi de bunu uygular. Siyasallaşma, siyasallaşmama... Bunlar gelişmiş ülkelerin, gelişmiş demokratik zihinlerin kavramları değil. Az gelişmişliğe kodlanmış kavramsal düşünceyle yeni Türkiye'yi inşa edemeyiz" diye konuştu.

"BU NE DEMEKTİR?"

Bu soru karşısında bir hayli gerildiği gözlenen Bakan Ala, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: 

"Bu ne demektir? Siyasallaşması... Yani siyaset kötü bir şey midir? Bu kadar 70 milyon, 77 milyon insan sandığa ne için gider, neden seçimleri yaparız? Siyasetçiler karar alsın diye. Kararı siyasetçiler alacak, bürokrasi de -ister güvenlik bürokrasisi olsun, ister sivil bürokrasi olsun- bu alınan kararları uygulayacak. Bu kadar net ve basittir. Bunlar demokrasinin temel kurallarıdır."