Batı Afrika'da Ebola tehlikesi gün geçtikçe daha da ciddi bir hal alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son yaptığı Ebola açıklamasından sonra Afrika Kıt'ası başta olmak üzere tüm dünyada salgın korkusu oluşmuş durumda. Bin 500 kişinin hayatını kaybettiği salgının 20 bin kişiye daha bulaşabileceği açıklamasını yapan örgüt,virüse karşı kesin bir tedavi bulunmaması durumunda gittikçe yayılacağı sinyalini verdi.

Salgından ölüm oranının yüzde 52 olduğu ifade edilen açıklamada, bu oranın ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği de belirtildi.

AÇIK HAVA CEZA EVİ

Salgının bölgede oluşturduğu etkiyle birlikte virüsün baş gösterdiği ülkeler adeta açık hava ceza evine dönmüş durumda. Ebola salgınının görüldüğü Liberya, Gine ve Sierra Leone'de yaklaşık bir milyon kişi karantinada tutuluyor.

MUTASYONA UĞRUYOR

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yeni ebola vakalarının görülmesi, virüsün Afrika'da daha çok yayılacağı endişesi yarattı. Bu virüsün ebolanın farklı türü olabileceği belirtiliyor. Dr. Schmidt- Chansit, "Batı Afrika ile kıyasladığımızda ölüm oranı çok daha düşük. Yüzde 20 oranında. Dolayısıyla bu ebola virüsünün daha az patojenik olan farklı bir türü olabilir" diyor. 

VİRÜS EL SIKIŞMAYI YASAKLATTI

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Senato üyelerine gönderilen genelgede, virüsün yayılmasının önlenmesi için el sıkışılmaması istendi.

ABD'li yetkililer Ebola salgınıyla ilgili yeni uyarılarda bulundu. ABD'li yetkililer salgınla mücadelenin yetersiz kaldığını vurguladı.

ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Tom Frieden, Ebola vakalarının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de, salgınla mücadelenin şu ana kadar ''tamamiyle yetersiz'' kaldığı açıklaması yaptı.