Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından birleştiren Marmaray hizmete açıldı. Asrın projesi olarak gösterilen proje sadece Türkiye'de değil dünyada da gündeme oturdu.
Proje, Japonya'da geniş yankı buldu.

Açılışı, izleyicileri ile buluşturan Japon devlet televizyonu NHK, Marmarayın açılışını '150 yılık bir hayal gerçek oldu' başlığıyla verdi.

Ülkenin tanınmış ekonomi gazetesi Nikkei Shinbun, yüksek maliyetli projenin iki ülkenin dostluk sembolü olduğunu manşetine taşıdı.

Romanya Başbakanı Ponta´nın açılışa katılımı, Marmaray'ı ülke gündeminde de ön sıralara çekti.

Gazeteler, Ponta´nın ağzından ‘Her başbakanın böyle bir projeyle övünmeye hakkı var.’ sözlerini öne çıkardı. En çarpıcı yorum, ülkenin en çok satan ekonomi gazetesi Ziarul Financiar'den geldi. Romanya, kaplumbağa hızıyla şehirler arası yolları yapmakla uğraşadursun; Türkiye iki kıtayı tünelle bağladı bile!´ başlığını kullandı.

Çin resmi medyası, "Türkiye'nin 150 yıllık kıtaları denizin altından birleştirme hayali gerçek oldu" ifadesini kullandı.

Resmi haber ajansı Şinhua, "İki kıtayı denizin altından birleştiren ilk demiryolu hattı hizmete açıldı" başlığıyla duyurdu.

Alman Devlet Televizyonu ARD, açılış törenine ana haber bülteninde ilk haberler arasında geniş yer verdi.

Marmaray'ın özelliklerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı haberde, projeden övgüyle bahsedildi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de, Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda eserlere dikkat çekerken, böylece İstanbul'un tarihini 8 bin 500 yıl geriye götürdüğüne vurgu yaptı.

Danimarka’nın en eski gazetesi olan Berlingske Tidende  haberi ‘Boğaz’ın altındaki yeni tren tüneli Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlıyor’ başlığıyla verdi.

Jyllands Posten  gazetesi ise ‘İstanbul’un iki yakası uzun bir tren tüneli ile birbirine bağlanıyor’ başlığını tercih etti.

Her iki gazete de Marmaray projesinin başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirmiş olduğu en büyük projelerden biri olduğunu yazdı.

Asrın projesi Portekiz basınında da yer aldı.

Publico gazetesi habere geniş yer ayırırken, İstanbul'da önümüzdeki dönemde yapılacak diğer mega projeleri de gösteren info grafik hazırladı.

Polonya'daki TVN24 televizyonu haberi "150 yıl beklediler. Asya’dan Avrupa 4 dakikaya ulaşım." başlığıyla verdi.

Açılış Endonezya'da da manşetlere taşındı.

Republika gazetesi, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Osmanlı´nın hayalini gerçekleştirdi. Bu proje Erdoğanın 10 yıllık başbakanlık süresinde yaptığı en büyük projesi" diye yazdı.

The jakarta post, Erdoğan yönetiminin en büyük projesi olduğuna vurgu yaptığı projeyle, Erdoğan'ın ülke ekonomisine katkı sağlamak ve son günlerdeki provokasyonları sonlandırmak istediğini yazdı.