Son günlerde giderek artan ve mağdurları arasında Prof. Dr. Canan Karatay, Galatasaraylıfutbolcu Burak Yılmaz gibi isimlerin de bulunduğu telefonla dolandırıcılık olaylarının basında sıkça yer almasının ardından, dolandırıcıların yeni bir taktik geliştirdiği ortaya çıktı. Telefonla aradıkları kişilere, kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp terör örgütleriyle bağlantılarının tespit edildiğini söyleyen dolandırıcıların, kendilerini bu kez de Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) komutanı gibi tanıtarak aradıkları kişileri "Esad'a destek veriyorsunuz, çocuğunuzu kaçırıp, sizi öldürürüz, dediğimiz yere parayı getirin" diyerek dolandırdıkları anlaşıldı. Benzer şikayetlerle Türkiyegenelinde birçok kişinin polise başvurduğu öğrenildi.


Telefon kodu 963

Telefonla aradıkları kişilere kendilerini savcı ve polis olarak tanıtarak terör örgütü ile bağlantılarının tespit edildiğini söyleyerek dolandıran zanlılar, bu haberlerin basın-yayın organlarında sıkça yer almasının ardından taktik değiştirdi. Dolandırıcıların son olarak telefon ettikleri kişilere kendilerini Suriye'de Esad rejimine karşı silahlı mücadele veren Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bir komutanı olarak tanıttıkları anlaşıldı. Dolandırıcıların, aradıkları kişilerin Suriye'den arandığına inanması için de ülke kodu 963 olan Suriye kodlu telefon numaraları kullandıkları tespit edildi. Dolandırıcıların daha sonra ise aradıkları kişilere, "Sizin Esad'a destek verdiğinizi tespit ettik. Eğer istediğimiz parayı vereceğimiz adrese getirmez veya hesaba yatırmazsanız sizin için kötü olur. Çucuğunuzu kaçırır. sizi de öldürürüz" şeklinde tehdit ettikleri saptandı. Bu tehditlerine inanan kişilerin de istenilen parayı dolandırıcılara verdikleri kaydedildi. Son günlerde Türkiye genelinde birçok kişinin benzen şikayetle kolluk güçlerine şikayette bulunduğu öğrenildi. Bu başvurulardan bazılarında, mağdur kişilerin hesaplara yatırdığı polisin hesapları bloke etmesiyle dolandırıcıların eline geçmesinin önlendiği kaydedildi. Dolandırılan vatandaşların verdiği telefon ve banka hesap numaraları hakkında isesoruşturma yürütüldüğü kaydedildi.


Emniyet uyardı
Emniyet yetkilileri, dolandırıcıların bu taktiğine karşı vatandaşların dikkatli olmasını isteyerek, "Gelen telefonlara özellikle Suriye kodlu telefonlardan yapılan tehditlere itibar etmeyin. Arayan numarayı emniyete bildirin" uyarısında bulundu.