Son aylarda artan telefon dolandırıcılığında asıl suçlu devlet mi? Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, polisin telefonla ifadeye çağırma alışkanlığından vazgeçmesini istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bu yolla ifadeye çağırma uygulamasının yaygınlaştığını söyleyen Ergün, vatandaş bu yolla bir kez bile ilgili kamu kurumuna gitmesi gelen her telefona inanmasına da alt yapı sağlıyor dedi.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün son dönemde artan telefon dolandırıcılıklarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Açıklamasında telefon dolandırıcılığı suçlarının artık bilişim sistemleri kullanılarak yapılmaya başlandığının aranan kişilerle ilgili olarak sosyal medya üzerinden bilgi toplanılarak inandırıcık sağlanmaya çalışıldığını söyleyen Ergün, dolandırıcıların devlet yetkilisi sıfatıyla kişileri egemen güç baskısı altına aldığını ve sindirerek yüklü miktarda paralar talep ettiklerini hatırlattı.

"NUMARALARA İNANMAYIN"
 
Ergün dolandırıcıların bilişim sistemlerini kullanarak vatandaşları devlet birimlerine ait numaraları kullanarak da arayabildiklerini söyleyen Ergün, bu duruma karşı son derece uyanık olunması gerektiğini anlattı. Bu tür telefon gelmesi durumunda, paniğe kapılmadan telefonun kapatılmasını isteyen Ergün, devlet hiçbir şekilde hiçbir kişiden bu yönde taleplerde bulunmaz ifadesini kullandı.

"TELEFONLA ARAMA YÖNTEMİ BIRAKILMALI"

Programda Emniyet Birimlerinin vatandaşları telefonla ifade çağırma uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini, bu şekilde birkaç kez polisle muhatap olan vatandaşların dolandırıcıların tuzağına daha kolay düşebileceklerini söyleyen Ergün, Emniyet genel Müdürlüğünün bağlı birimlerine genel yollayarak kanuna aykırı bu çağrı yöntemini uygulamadan kaldırmasının gerektiğini savundu.

"CEZALAR AĞIRLAŞTIRILMALI" 
 
Yargıtay uygulamalarını da eleştirerek bu türlü dolandırıcılık hallerinin normal dolandırıcılık değil nitelikli dolandırıcılık olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, bu şekilde suç işlediği sabit görülen kimselerin daha ağır cezalara çarptırılarak hukukun caydırıcı gücünün gösterilmesi gerektiğini belirtti.