BTC hattıyla petrol, TANAP'la da doğalgazköprüsü kuran Azerbaycan, Gürcistan veTürkiye, şimdi de elektrik için koridor açıyor. Ayrıca Azerenerji, Türkiye'de lisans alacak Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasındaki enerji koridoruna bir yenisi daha ekleniyor.

3 ÜLKENİN KATILACAĞI ELEKTRİK HATTI

Petrolde Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) hattıyla başlayan, doğalgazda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile devam eden enerji köprüsüne elektrik de katılıyor. 3 ülkenin katılacağı elektrik hattı için ilk deklarasyon oluşturuldu. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir araya gelen heyetler, elektrik hattı için iki farklı rota belirledi. Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Natig Abbasov, Batı-Doğu hattının EWEC, Kuzey-Güney hattının ise NOSEC adını aldığını kaydetti.Doğalgaz'dan sonra elektriğin de TANAP'ı yolda

AZERENERJİ LİSANS ALACAK 

Projedeki en önemli ayak olan Batı-Doğu hattı için Azerbaycan'daki Samukh-Garbadani'deki santralin destek vereceğini dile getiren Natig Abbasov, "Güney Kafkas Koridoru adı verilen çalışmada Azerbaycan'dan temin edilecek elektrik, Türkiye'ye ise Akhaltsikhe istasyonu üzerinden girecek" dedi.

Azeri elektriğinin Türkiye'ye Gürcistan üzerinden gelmesinin ardından bir başka gelişme de dağıtımda bekleniyor. Azerbaycan'ın TEDAŞ'ı olarak kabul edilen ülkedeki en büyük elektrik üretim, dağıtım şirketi olan kamuya ait Azerenerji OSJC şirketi de rotasını Türkiye'ye çevirdi. Önümüzdeki günlerde Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Azerenerji'nin operasyon lisansı alması bekleniyor. 

HAYDAR ALİ YEV KURDU 

1996'da merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kurduğu Azerenerji, ilk projesini Kura Nehri üzerindeki 360 Megawattlık (MW) Mingechevir Santrali ile başlattı. Şirket, fosil yakıt ve doğalgazdan da elektrik üretiyor. 

KORELİ KAMU FONU GIF'TEN 40 MİLYON DOLAR

Enerjide ikinci haber ise Güney Kore'den geldi. Güney Kore kamu fonu Global Infrastructure Fund (GIF), Türkiye'de altyapıya yönelik yatırım kararı aldı. GIF, ilk olarak Kırıkkale Doğalgaz Çevrim Santrali Projesi'ne 40 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Koreli fonun yatırımı 20 Temmuz'dan itibaren devreye girecek. Bu yatırım, GIF'in Pakistan ve Portekiz'den sonraki üçüncü çalışması olacak. GIF'in ilgilendiği Kırıkkale'deki santral, Güney Koreli Samsung ve Suudi Arabistan merkezli ACWA Power International şirketi tarafından yapılıyor. 926 MW'lık Kırıkkale'deki santral Haziran 2017'de devreye girecek