Irak Kürdistan Bölge Parlamentosu tarafından ilan edilen ’17 Aralık Kürdistan Bayrağı Günü’ nedeniyle Diyarbakır’da düzenlenen etkinliğe başta Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği olmak üzere Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK- PAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Kürdistan Özgürlük Partisi  (PAK), Kürdistan Ulusal Gençliği, Dicle Fırat Diyalog Grubu katıldı.  

BÖYLE BAYRAK DAĞITTILAR / FOTO GALERİ 

Etkinlikte, Kürdistan bayraklarıyla yürüyüş yapılırken, dernek üyeleri halka bayrak dağıttı.

Polis panzerleri ve çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı Ofis Semti’ndeki Sanat Sokağı girişinde yapılan açıklamada, "Kürdistan bayrağında bulunan kırmızı devrimi, bağlılık ve kararlılığı, beyaz renk barışı, eşitliği ve doğruluğu, yeşil renk yaşamı ve doğayı, sarı renk ise aydınlığı temsil etmektedir. 21 saçaklı Mezopotamya Güneşi ise özgürlüğü, Kürt tarihini, kültürünü ve geleneklerini ifade eder. Biz Kürtler başka ulusların değerlerine nasıl saygı duyuyorsak, başkalarının da Kürt bayrak ve değerlerine saygı duymasını bekliyoruz" denildi.

Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Roger Çağer, "Var olmanın en belirgin işareti bayraktır. Çünkü bayrağın bir yerde dalgalanması, orada egemen güç olma anlamına gelir ve bayrağın kendisi bağımsızlığın işaretidir. Ülkesi parçalanmış ve işgal edilmiş bir ulus olarak bizlerin diğer tüm uluslardan daha fazla ulusal değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

Etkinlikte, şehir içi minibüs ve otobüslere de Kürdistan bayrakları asıldı.

DTK: BELEDİYELER ANA DİLDE EĞİTİM YAPACAK

DİYARBAKIR'da geçen hafta sonu iki gün süren olağan genel kurulunu gerçekleştiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK), aldığı kararla bütün belediyelerin ana dilde eğitim yapması, kreş ve ana okulları açmalarını kararlaştırdı. DTK Genel Kurulu, DTK sözleşmesinde yer alan ve 'paralel yargı' olarak algılandığı için eleştirilen adalet divanının da kaldırılmasını kararlaştırdı. Diyarbakır'da gerçekleştirilen Demokratik Toplum Kongresi Olağan Genel Kurulu'nun aldığı kararları basın açıklaması ile kamuoyuna açıkladı. DTK Genel Kurulu, DTK sözleşmesinde yer alan icra kurulu ve paralel yargı olarak algılandığı gerekçesiyle eleştirilen adalet divanının kaldırılmasına karar verirken, eşbaşkanlık divanının genişletilerek 11 kişiye çıkarılmasını kararlaştırıldı. Sağlık akademilerinin oluşturulması, Diyarbakır'da engelsiz ve özgür yaşam çalıştay yapma kararlarının da bulunduğu 17 karardan bazıları şöyle: "Toplumsal dayanışma ağına ve bir tür komine dönüşen Sarmaşık Derneği'nin yaygınlaştırılması, yeni ormanlık alanları ve fidanlıkları yerel coğrafi ve iklim koşullarına uygun olarak oluşturulması, 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü'nde 2015 yılı boyunca dilin yaygınlaştırılması kullanılması ve ana dilinde eğitimin vurgulanması amacıyla çağrı yapılması, tüm belediyelerimizin anadilde eğitim yapacak, kreş ve anaokulları açmalarını öncelikli bir göreve olarak önlerine koymalarını kararları alınmıştır. Eğitimin her aşamasında anadilde eğitim yapmak üzere çalışmalar yürüten ve eğitim kurumları açmayı, anadilde eğitim veren okulları destekleme ve yaygınlaştırma kararı alınmıştır. Hakikatlerin araştırma komisyonunun oluşturulması, Ortadoğu demokratik gençlik konferansı yapılması kararlaştırılmıştır. Kadınların çözüm sürecine aktif katılmasına kadın taleplerin görünür kılmasını süreci izleyecek kadın izleme gözlem hattının oluşturulması kararlaştırılmıştır."    

DTK Genrel Kurulu DTK Sözleşmesi'nde, 'Adalet Divanı' başlığı ile yer alan duvanın kaldırılması kararını verdi. Genel kurulun, bu kararı söz konusu Adalet Divan'ının toplumda 'paralel yargı' şeklinde yorumlanması nedeniyle alındığı belirtiliyor. DTK sözleşmesinin 5'inci maddesinde yer alan ve son genel kurul kararı ile kaldırılan 'Adalet Divanı' başlığında şu maddeler yer alıyordu:

- DTK’nın yargı sistemini temsilen oluşturulan adalet divanı hak ihlalleriyle ilgili tüm alanlarda çözüm geliştirmekten ve adaleti sağlamaktan sorumludur. 
- İki yılda bir yapılan Genel Kurul Kongrelerinde eşit temsiliyet ilkesine dayalı seçimle belirlenen 13 asil, 4 yedek üyeden oluşur. 
- Genel Kurul ve Eş başkanlık divanı karşısında sorumludur. 
- Adalet divanı bölgelerde bölge adalet divanları olarak örgütlenir. 
- Bölge adalet divanları bölge meclislerinde aynı seçim esaslarına göre belirlenir. 
- Adalet divanı karar alma süreçlerinde ahlaki ve politik toplumun değerlerini esas alır. 
- Adalet divanı suç-ceza yönetmeliğini oluşturarak Genel Kurul onayına sunar. Kararlaşan yönetmelik çerçevesinde çalışmalarını icra eder. 
- Ağır ceza hükümlerinde genel kurulun onayına başvuru