Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili, "Angajman kuralları Başbakanlık tarafından Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi.

Bostanoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz'de düzenlenen Mavi Balina-2014 Tatbikatı'na katıldı.

GÜNEY KIBRIS KAYNAKLI GERİLİM

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili soruya, şöyle yanıt verdi:

"ŞU AN TACİZ YOK"

"Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisini yakından korumakta ve destek sağlamaktadır. Diğer taraftan da Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından kiralanan sondaj gemisini 900 kilometre mesafeden takip etmektedir. Şu anda verilen emir 900 kilometre içine girmeme yönündedir. Bu nedenle herhangi bir taciz veya rahatsız edici durum meydana gelmemiştir."

"MAVİ BALİNA 2 YILDA BİR OLUR"

Bostanoğlu, "Tatbikatın bu gerilimle ilgili olup olmadığının" sorulması üzerine, Mavi Balina tatbikatlarının 2 yılda bir icra edildiğini, çalışmalarına 2 yıl öncesinden başlandığını hatırlattı.

"TATBİKATIN AMACI İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK"

Tatbikatla Doğu Akdeniz'de yürüttükleri faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını vurgulayan Bostanoğlu, "Bu tatbikatın amacı müttefiklerle işbirliğini geliştirmek, özellikle denizaltı savunma harekatı faaliyetlerini icra etmek" dedi.

"İSRAİL SAVAŞ GEMİLERİYLE KARŞI KARŞIYA GELİRSEK..."

"Doğu Akdeniz'de Yunan veya İsrail savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesi durumunda hangi angajman kurallarının uygulanacağının" sorulması üzerine Bostanoğlu, şunları kaydetti:

"Bize verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz. Angajman kurallarını Başbakanlık Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz. Deniz Kuvvetleri unsurlarımız, bu bölgede durumsal farkındalık faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek."

Bostanoğlu, brifingin ardından yabancı gözlemcilerle tatbikatın kurtarma safhasını izledi.