Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekilleri, HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, STK temsilcileri ve iş adamları katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış için yollarda olduklarını belirterek, şöyle konuştu: 

"Barış için gücümüzün ulaştığı her yerde barışı haykırmak için alanlardayız. Barışa giden yolda eleştirileriniz varsa asla buna kapalı olmadık. Bu toplantıda da eleştiri ve düşünceleriniz barışa vesile olsun istiyoruz. Barış dediğimiz soğuk kağıtlara yazılan, genelgelerle, tüzüklerle olacak iş değil. Yüreğinizde barışı istemiyorsanız orada barışı sağlayamazsınız. Eğer iki aile arasında barışı yapmak istiyorsanız orada adil olmazsanız orada yürekten bir barışı kuramazsanız o barış herhangi bir çatışmaya dönüşebilir. O yüzden adalet ve özgürlük içermeyen hiç bir barış gerçek değil ve sahtedir. 

Biz 2013 yılında Sayın Öcalan Nevroz açıklamasıyla bir yola çıktık. Geçmişte defalarca denendi, içinde eşitlik, adalet olmayan sahte barış girişimleri denendi, fakat başarılı olunmadı. Çünkü halkın adalet duygusu incinmişse, onu sağlayamazsanız bu barış size seçim kazandırabilir, sizi başbakan yapabilir, iktidarda tutabilir ama toplumda ki gerilimi, savaş potansiyelini ortadan kaldıramazsınız. İşte bugün içine düştüğümüz durum budur. Aldatmacaya, adalet içermeyen, karşısındakini eşit görmeyen, ben bu kadar güçlüyüm, verdiğime razı olacaksın, size daha ne verelim, vereceğimizi verdik diyenlerle nasıl bir barış kuracaksınız. Eğer geldiğimiz süreci sorgularsak işin bu yönüne dikkat etmeli ve hakkaniyetli davranmalıyız" dedi. 

SANDIKTAN KAÇMIYORUZ 

Demirtaş, günlerdir, haftalardır arkadaşları ile birilkte barış için yollarda olduklarını, barış için, tarafların elini tetikten çekmesini istediklerini belirtip, "Israrla silahlar susacak, müzakere masasına oturulacak diyoruz. Bundan daha erdemli bir şey olabilir mi? Zaten insanlar tarihte hep savaştılar, ya yenerler, ya yenilirler, ama mutlaka sonunda bir masaya otururlar. Kim bir savaşı bitirdiyse kutsal bir iş yapmış olur. Barış yapmak kolay değil, zor bir iştir. Kavga ettiğiniz, tartıştığınız bir arkadaşınızla bile barışmak kolay değil, aynı masaya bile oturmak kolay değil, masaya oturduklarında bile birbirlerine kolay kolay ısınmazlar. Onların barışını isteyenlerin onları cesaretlendirmesi lazım ki, onlara cesaret gelsin. Yaptıkları işten korkmasınlar, üşenmesinler. Bunu başaramazsan tarafları masada tutamazsın. Biz her türlü eleştiriyi aldık, çok çaba sarf ettik. Bu savaşı kendi iktidarın için yapacaksın. HDP yüzünden kan dökülüyor diyeceksin, millette buna inanacak öyle mi? Milleti aptal yerine koyacaksın ve millet yüzde 50 oy verecek sana öyle mi? Biz sandıktan kaçmıyoruz. Vicdansız olsak yerimizde otursak bu savaş AK Parti'yi bitirir. 

Ama bizim vicdanımız buna izin vermez. Lanet olsun öyle güce. Biz kararlıyız arkadaşlar. 80 milletvekili hepimiz bu yüzden oradayız. Barış herkese sözümüzdür. İrademizin arkasındayız. Çözümü demokratik siyasette arıyoruz. PKK eylem yapsın, devlet operasyon yapsın diye parlamentoda değiliz. AK Parti'yi olur olmaz ama erken seçimde alternatif iktidar çıkar. Biz yine çözüm sürecini yürütürüz. Biz artık yüzde 13 değil, biz iktidar istiyoruz. Bize iktidarı verin kimseye minnet etmeden barışı sağlayalım, anayasayı değiştirelim. Yoksa bu işler böyle yürümez. İktidara talibiz ve istiyorlarsa gelecek ay dahi seçime hazırız. Bir daha halka, iktidar için kan ve gözyaşı dayatanlar kaybedecektir" diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.