HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a, Cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle ilk kez yakın polis korumaları verildi.


HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, eşi ve çocukları ile birlikte Hasankeyf, Munzur ve Karadeniz'in dereleri ile İstanbul Kuzey ormanlarına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır'da düzenlenen bisiklet turuna katıldı.

Demirtaş, "Cumhurbaşkanı olsam hem Hasankeyf, hem Munzur ve şu anda gereksiz olarak yapılan HES'leri ve Karadeniz'de dereleri ve doğayı mahveden santralleri durdurmak için girişimlerimi sürdürürdüm" dedi.

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Hasankeyf'teki barajı ve Munzur vadisinde yapılan HES'leri durdurup durduramayacağı ile ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının bu tür yetkileri yok, fakat Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK)faaliyete sokabilir, bu tür konularda DDK Cumhurbaşkanı adına bir denetleme yapabilir ve bu raporu mahkemelere sevk edebilir aslında. Cumhurbaşkanı halkın çıkarlarını koruma açısından davaya müdahil olabilir. Kendisi bizzat dava açabilir. Yürütme açısından bir yetkisi ve durdurma yetkisi yoktur ama. ben Cumhurbaşkanı olsam hem Hasankeyf, hem Munzur ve şu anda gereksiz olarak yapılan HES'leri ve Karadeniz'de dereleri ve doğayı mahveden santralleri durdurmak için girişimlerimi sürdürürdüm."

Bu arada, Selahattin Demirtaş'a, Cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle ilk kez yakın polis korumaları verildi. İki koruma polisi de bisiklete binerek Demirtaş'ın hemen arkasında pedal çevirdi.