Samsun’da 19 yıl sonra ortaya çıkan cinayet ile ilgili tutuklu 2 kardeşin ağırlaştırılmış müebbet, tutuksuz yargılanan ölenin eşinin ise beraati istendi.   Samsun’un Tekkeköy ilçesi Kutlukent Çırakman Mahallesi’nde çobanlık yapan 3 çocuk babası 31 yaşındaki Şaban Bayri’nin ailesi, öldürüldükten 1 yıl sonra 30 Ekim 1996 tarihinde Bayri’nin kaybolduğuna dair jandarmaya müracaatta bulundu. Kayıp başvurusundan sonra geçen 18 yıl içinde Şaban Bayri’den bir daha haber alınamadı. Bayri’nin eşi Habibe (49), daha sonra aynı mahallede ikamet eden Mehmet E. (46) ile evlendi. Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, olayın peşini bırakmadı.

Jandarma, olayın cinayet olma ihtimali üzerinde durarak soruşturmayı derinleştirdi. Habibe ile evlenen Mehmet E.’nin kardeşi Musa E. (42), jandarmanın da sıkıştırması üzerine vicdan azabı çektiğini söyleyip, Şaban Bayri’yi olay günü eşi Habibe’nin evden dışarı gönderdiğini anlatarak, "Ağabeyim Mehmet E. ile Şaban Bayri’yi otomobile aldık. Ben aracı kullanırken ağabeyim de Şaban Bayri’yi eliyle boğarak öldürdü. Daha sonra birlikte mısır tarlasına gömdük. Eşi Habibe’nin de bu olaylardan bilgisi vardı" iddiasında bulundu.

Olayla ilgili Habibe E., Mehmet E. ve Musa E., Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı. Musa E.’nin gösterdiği mısır tarlasında iş makinesi ile yapılan kazıda 19 yıl önce öldürülerek gömülen Şaban Bayri’nin cesedi bulundu. 12 Kasım 2014 tarihinde Samsun Adliyesi’ne sevk edilen Habibe E., Mehmet E. ve Musa E. tutuklanarak Samsun Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 3 kişi hakkında Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Uzun süre tutuklu kalan Habibe E. yargılama aşamasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.

Bugün görülen davada ise savcı toplanan deliller doğrultusunda mütalaasını vererek Mehmet E. ve Musa E.'nin "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını, Habibe E.'nin ise beratını talep etti. Sanık avukatları savcının mütalaasına yazılı savunma yapmak üzere süre istedi. Duruşma avukatların yazılı savunmaları için süre verilerek ertelendi. Gelecek duruşmada karar verileceği öğrenildi.