Data Hırsızlığı Skandalı Büyüyor

Finans sisteminde deprem yaratan kişisel verilerin sızdırılması skandalının ayrıntıları 'şok' etkisi yaratmaya devam ediyor. Üst düzey yöneticilerle işbirliği yapan data hırsızları, binlerce şubede örgütlenmiş durumda. İletişimlerini sosyal ağlarda farklı kod adları kullanarak yapıyorlar. Finans sistemindeki kayıtlı bilgilerin yüzde 65'ine birkaç haftada ulaşabiliyorlar.

1 MİLYON KART 2.500 LİRA

Bankalar ve bazı POS makinelerinden sızdırıldığı tespit edilen milyonlarca kişisel veri, internette satılıyor. Sosyal medya sitelerini kullanan data hırsızlarının elinde Türkiye İstatistik Kurumu'ndan bile daha güncel bilgiler bulunuyor. Milyonlarca kişinin kredi kartı bilgilerini almanız için önce sosyal medya içindeki örgütlenmeye üye olmanız gerekiyor. Burada da 'referans üye' zorunluluğu var. Data hırsızları tanımadığı kişileri üyeliğe kabul etmiyor. Üye olduktan sonra data satışını yapanlar, ellerindeki verilerin reklamını yapıyor. Örneğin, vatandaşların kredi kartı datalarını edinmek isteyenler için link'ler var. Seçenekli tablolarda fiyatlar belirlenmiş durumda. 100 bin kişinin kart bilgileri 1.500 TL'ye, 1 milyon kişininki ise 2.500 TL'ye satılıyor. Fiyat listelerinin yanında '2013 Güncel' notu yer alıyor.

GÜVENLİK KODU BİLE LİSTEDE

Havale, EFT veya kredi kartı ile bu bilgileri almak mümkün. Parayı yatırdıktan sonra "Finansal ödemeniz onaylandı" şeklinde bir e-mail geliyor. Kısa bir süre sonra da dataları download edebileceğiniz bir sayfaya transfer ediliyorsunuz. Tüm bu işlemler en fazla 10 dakika sürüyor. Data satışı yapan sitelerde VIP hizmetler de bulunuyor. Burada kredi kartı bilgilerini veya harcama ekstresini merak ettiğiniz kişilere ait verileri satın alabiliyorsunuz. VIP hizmetin bedeli ise 2 bin TL'den başlıyor. Verinin size ulaşma süresi ise en fazla iki gün.

PAZARLIK SOSYAL MEDYADA

Data satışları sıkı pazarlık diyaloglarına da sahne oluyor. Bir sosyal medya sitesinin kişilerarası mesajlaşma alanındaki konuşmalarda kişilerin kendi aralarında tekelleştiği de görülüyor. Mesajda, "Arkadaşlar 1 milyon KK (Kredi kartı) verisi için 2.500 TL fiyat belirledik" diyen data hırsızlık çetesinin üyesi, bu rakama uymayan satıcıları tehdit ediyor: "Bundan daha aşağı satış yapan olursa cezasını çeker."

NELERİ SATIYORLAR?

Ad ve soyadı
Anne kızlık soyadı
Adres
Telefon
Kredi kartı numarası
Güvenlik kodu
Kartın son kullanım tarihi
Harcama ekstresi
Borç durumu

Dolandırıcılığın altyapısı

Datalar genellikle çağrı merkezi görünümündeki 'dolandırıcılık ofisleri'nde toplanıyor. Elinde kişinin anne kızlık soyadından kredi kartının güvenlik numarasına kadar her türlü bilgi olan dolandırıcılar, "Bankadan veya polis merkezinden arıyoruz" diyerek, tüketicilerden yüklü miktarda para sızdırıyor.