Cumhurbaşkanı ve AK Parti hükümetini indirmek için son dönemde darbeden medet uman çevrelere en sert yanıt, dün ordudan geldi. Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'de siyaseti ve yönetimi dizayn etmek isteyen bu yapılara tokat gibi cevap verdi. Darbe söylemlerini sert dille yalanlayan Genelkurmay'dan yapılan açıklamada "Emir-komuta hiyerarşisi içinde davranmayan oluşum veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir" denildi.


2 YILDIR DEVAM EDİYOR 

17-25 Aralık darbe girişimleriyle başarılı olamayan Paralel Yapı'ya bağlı yazarlar, iki yıldan beri ısrarla ordunun darbe yapması gerektiğini vurguluyor. 2014'ten beri seçimlerden istediğini alamayan Paralel Yapı ve destekçileri, 1 Kasım seçimlerindeki hezimetin ardından "2016'da darbe olacak, Erdoğan gidecek" fısıltısını yaymaya çalışıyor.

'MAZLUMUN KILIÇ HAKKI' 

FETÖ lideri Fetullah Gülen, şubat ayında "Cennet Kılıçların Gölgesi Altındadır" başlığıyla verdiği vaazında kılıcın hakkını vermekten bahsetti. Paralel Yapı yazarlarından Ali Bulaç da bu söylemi genişleterek "Mazlumun kılıç kullanma hakkı yok mudur?" diye yazdı. Paralel Yapı, mayısta darbe yapılacağı söylentilerini de kendi tabanına yaydı. Bu gelişmeler ve dedikodulara Genelkurmay'dan tokat gibi yanıt geldi. Darbe söylemlerini sert bir dille yalanlayan Genelkurmay'ın bir süredir gündeme gelen darbe iddialarıyla ilgili açıklaması özetle şöyle:

 "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) disiplin, mutlak itaat ve tek emir komuta esastır. Hiçbir yasa dışı, emir-komuta hiyerarşisi dışı oluşum ve/veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir.

'MUTLAK İTAAT VE TEK EMİR...' 

Ülkenin ve milletin birlik, bütünlük ve güvenliği için, görevlerinin ifasında anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen görevler doğrultusunda yurt içinde ve sınır ötesinde teröristle mücadele eden TSK, bazı il ve ilçelerde de gece gündüz demeden, hiçbir zorluğa aldırmadan, her türlü fedakârlık ve kahramanlığı göstererek, polis ve korucularla omuz omuza operasyonlarını aralıksız sürdürüyor.
 TSK'da disiplin, mutlak itaat ve tek emir komuta esastır. Hiçbir yasa dışı, emir-komuta hiyerarşisi dışı oluşum ve/veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir."

İSİMLER O SÖZLER

MÜMTAZER TÜRKÖNE

"Yeniyetme bir devlet değiliz, bürokrasinin devlet menfaatlerini koruma içgüdüsü bu sefer halka da güven verebilir. Sivil-asker devlet bürokrasisi kapıkulu düzeninden çıkacak, özgüven kazanacak ve sorumluluklarını yerine getirecek. Toplumu, ekonomisi, siyasi kadroları ve devlet bürokrasisi sağduyuya uygun şekilde işbirliği içine girip otokrasiyi tasfiye edip yeni bir dönem başlatacak" diyerek darbe çığırtkanlığını başlattı. Türköne, şubattaki yazısında devleti yöneten kişiler için idam cezasının gelmesini de istedi.

CENGİZ ÇANDAR

Cizre'yi, Rus birliklerinin harabeye çevirdiği Dresden'e benzetip, "Bu görüntülerin sorumlularının sadece sandıkta mı hesap vereceğini zannediyorsunuz?" diyen Çandar özetle şöyle yazmıştı: "TSK, son yıllarda yaşanan gelişmelerden ötürü 'checks and balances' rolünü, şu sıralar bugüne dek uyguladığı biçimde oynamayacak durumda. Bu rolü artık bir kez oynayabilir. Düdüğü çalar. Oyunu durdurur. İlerde olur mu olmaz mı, bilemeyiz. Ama, buna imkân veren bir yola girilmiş olduğunu görebiliyoruz."

ALİ ÜNAL

"Erdoğan, Hizmet'i 'bitirdim' derken, bu savaşta müttefiki ama kendisini hep devirme planları yapmış çevrelerin planları içinde boğulurken, elini kurtuluş adına Hizmet'e uzatacak." (Zaman)

MURAT AKSOY

Sosyal medyada ve TV'de darbe söylemlerini dile getiren Murat Aksoy, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti iktidarının indirilememesi halinde darbe seçeneğinin konuşulduğunu söyledi.

NAZLI ILICAK

Sosyal medya üzerinden hükümetin darbeyle indirilmesi çağrısında bulundu. Darbe yapılması gerektiğini savunanları kendi hesabı üzerinden paylaştı.

MURAT BELGE

"Temenni etmem ama" ifadesiyle kararttığı düşüncesi: "27 Mayıs benzeri bir müdahale olabilir... Erdoğan otoriterleşmesini sürdürürse böyle bir müdahale kaçınılmaz gündeme gelebilir."

ÖMER LAÇİNER

Birikim dergisinin genel yayın yönetmeni 7 Haziran seçiminden önce, Paralel Yapı'nın TV kanallarında, "Erdoğan'ın, yasa dışı yollarla da olsa, mutlaka indirilmesi gerekli" dedi.

ABDULLAH AYMAZ

Paralel Yapı'nın 2 numarası, 1 Mart 2016 tarihli yazısında 1980'de Sızıntı dergisinde yayımlanan yazıyı bugüne taşıyıp "Kışlada letaif, derinliğince bir uykudan uyananlar gibi" diye yazdı.