Ankara’da Barış Mitingi’nin düzenlendiği 10 Ekim 2015’te DAEŞ terör örgütünün 2 canlı bombayla düzenlediği saldırının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde oluşturulan özel ekibin çalışmaları sonucu eylemi gerçekleştiren DAEŞ terör örgütünün Gaziantep hücresi ortaya çıkarılmıştı. Gaziantep’te yapılan seri operasyonlarda çok sayıda hücre evine ve mühimmat dolu depolara ulaşıldı. Operasyonlarda gözaltına alınan ve Ankara saldırısında rolü olduğu belirlenen DAEŞ terör örgütü mensubu 4 kişi de tutuklandı. DAEŞ’in sözde Gaziantep emiri olan ve Ankara saldırısının talimatını veren Yunus Durmaz ise ikamet ettiği eve yapılan baskından kıl payı kurtularak kaçtı. Durmaz’ın halen Suriye’de olduğu ifade ediliyor.

DAEŞ’İN PLANLARI DURMAZ’IN BİLGİSAYARINDA

Durmaz’ın bilgisayarına el konuldu. Söz konusu bilgisayarda yapılan ilk incelemede, Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi ile 18 ilde 25 noktayı hedef alan saldırı planları deşifre edildi. Yapılan ayrıntılı incelemede şifreli bir program tespit edildi. İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde oluşturulan 3 kişilik uzman ekip, programın şifresini çözdü. DAEŞ’in “kaos planı” ortaya çıkarıldı. Terör örgütünün Türkiye’de kimlik temelli Türk- Kürt iç savaşı ile mezhep çatışmalarına yol açacak planlar peşinde olduğu görüldü. Notlar arasında Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren AK Parti ve HDP’nin temsilciliklerinin de listesi bulundu.

ALEVİ KÖYLERİ LİSTELENMİŞ

DAEŞ’in, bölgedeki Alevi Türkmen ve Alevi Kürtlerin yaşadığı köylerin haritalarını tuttuğu belirlendi. Söz konusu haritalarda hangi bölgede hangi il ve ilçeye bağlı köylerin bulunduğu, buralarda oturanların Alevi olup olmadığının da kodlandığı görüldü. Bölgede bulunan askeri üsler ile emniyet birimlerinin de tek tek not alındığı ve bu amaçla geniş keşif bilgilerine yer verildiği tespit edildi.

HES’LER DE HEDEFTEYDİ

Dijital veri incelemesi sonucunda DAEŞ’in, Türkiye’deki tüm hidroelektrik santrallarının (HES) listesini de tuttuğu belirlendi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan barajların listenin ilk sıralarında yer aldığı belirlendi. Bunlara ilişkin ayrıntılı keşif çalışmalarının yapıldığı, saldırı için en uygun noktaların belirlendiği ortaya çıkarıldı.

MAAŞINA ZAM İSTEMİŞ

DAEŞ’li teröristin bilgisayarındaki bir başka notta maaş artış talebinin olduğu görüldü. Teröristin örgütün Rakka’da bulunan komuta merkezine yazılı talepte bulunarak, “İşlediğimiz amellere (eylemlere) karşılık maaşımın 5 bin dolardan 20 bin dolara çıkarılmasını istiyorum” dediği kayda geçirildi.

Kaynak : Habertürk