İçinde HDP'lilerin de olduğu Demokratik Toplum Kongresi "öz yönetim"i tarif eden bir deklarasyon yayımladı. Oluşturulacak özerk bölgelerde, eğitimden sağlığa her hizmetin öz yönetim meclisleri tarafından verilmesi talep edildi. 14 madde arasında "Özerk Bölge Yönetiminin denetiminde, yereldeki asayişin tümünü sağlayacak resmi yerel güvenlik birimlerinin kurulması" ifadesi de yer aldı.

Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne tehdit oluşturan, her konuda ihanet içinde olanlara medya desteğini esirgemeyen Cumhuriyet ve Zaman gazetesi, DTK'nın özerklik talebi ve diğer maddelerine adeta sahip çıkarak, DTK sözcüleri gibi haberi kamuoyuna duyurdu. PKK'nın yayın organı Özgür Gündem'in "Tarihi karar özerk Kürdistan" manşetini aratmadı, hatta aynı dili kullandı.

Cumhuriyet gazetesi; Ülkenin meşru hükümetinin attığı adımlarda kullanılan 'yol haritası' tabirini, Türkiye'nin egemenliğini yok sayan bölücüler için kullandı ve 'Diyarbakır'da tarihi açıklama' diyerek bildirgeye destek çıktı.

Cumhuriyet iç sayfasında ise sanki Diyarbakır'da Türkiye'nin tarihi yazılmış gibi açıklamayı haklı ve meşru gibi gösterdi.

Tepkiden çekinen Zaman gazetesi ise manşetinden göremediği haberi iç sayfalarına atarak, hiç eleştiri göstermeden, DTK'nın dahi kendini tarif etmediği bir söylemle "Kürt hareketinin bütün bileşenlerini bünyesinde barındıran DTK..." diyerek özerklik talebini meşru göstermeye çalıştı.

PKK'nın gazetesi Özgür Gündem açıklamayı 'tarihi' görürken, adını Türkiye'nin yönetim şeklinden alan Cumhuriyet ise aynı dili kullanarak "tarihi" dedi!