Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u ile kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un ları onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre; Gül, 6528 sayılı "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 6529 sayılı "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

DERSHANELERLE İLGİLİ DÜZENLEME:

Gül'ün onayladığı "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılarak, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engelleniyor.

2019 DERSHANELER İÇİN SON TARİH

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, müsteşar yardımcısı, genel müdür, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.

ŞARTLARI KARŞILAMAYANLARA SON VERİLECEK

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER:

Gül'ün onayladığı "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a göre, seçimlerde Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de propaganda yapılabilecek.

Siyasi partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kalkacak.

DEVLET YARDIMI İÇİN YÜZDE 3 OY ORANI YETERLİ OLACAK

Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde yüzde 7 yerine yüzde 3 oy alması yeterli olacak.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılacağı yer ve güzergahın belirlenmesinde, belediye başkanları, siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikaların görüşü alınacak.

FARKLI DİL VE LEHÇELERDE EĞİTİM VERİLEBİLECEK

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle özel okullarda eğitim ve öğretim yapılabilecek.

Eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi, yaptırım altına alınacak ve bu suç için belirlenen ceza artırılacak.

Kişilerin toplu ibadetlerinin yanı sıra bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç olacak.