Türkiye, hafta sonuna Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden son iki yıldır çözüm süreci nedeniyle gelmeyen çatışma haberleri ile girdi. Ağrı’nın Diyadin kırsalında dün ve bugün yapılması planlanan Bahar Şenliği etkinliğinde kamu düzenini sağlamak için geceden itibaren tertiplenmeye başlayan 15 subay ve 255 civarında komandodan oluşan jandarma birliğine, PKK’lılar tarafından ateş açıldı.
İlk açılan ateş sırasında biri üsteğmen, üçü uzman çavuş dört asker yaralandı. Çatışma bölgesine takviye komando birlikleri ile hücum helikopterleri gönderildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre ilk etapta bir komando bölüğü ardından da komando taburu bölgeye sevk edildi. Kalabalık terörist grubun 25 kişiden oluştuğu belirlendi. İlk açılan ateş sırasında askerin biri karın bölgesinden yaralandı. Ancak ağır silahlarla yoğun ateş nedeniyle yaklaşılamayan yaralının kan kaybından kaybedilmesi ihtimali ortaya çıktı. Yaralı askeri kurtarmak için bulunduğu yere yönelen helikopter, yoğun ateş nedeniyle iniş yapamadı.

Akşam saatlerine kadar süren çatışmada yöre halkı, ölü teröristleri vermemek için cenazelerin etrafını sardı. Bu arada halk yaralı askerlerinin etrafını da çevirdi. Çatışma bölgesindeki sivil halkın zarar görmemesi için planlanan hava operasyonundan vazgeçilme kararı alındı. Bu süreçte güvenlik güçleri yaralı askerleri çatışma bölgesinden çıkardı.
Sivil halkın zarar görmemesi için operasyona 18.25’te son verilirken, 5 terörist ölü, 1 PKK’lı ise yaralı olarak ele geçirildi. Teröristlerden geriye kalanlar ise sivil halkın varlığından da yararlanarak kaçtı.

10 bin mermi
Kaynaklar, teröristlerin hakim tepeye önceden konuşlanarak, ağır silahlarla tahkim ettikleri gelen ihbarın ardından teyit edildiği bilgisini verirken, teröristlerin 10 saati aşkın bir çatışma gücü elde etmesinin, tepede ciddi oranda mühimmat yığınağı yaptıklarının göstergesi olduğunu kaydetti. Çatışmada 10 bine yakın mermi harcandığı öğrenildi.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün sabah yapılan ilk açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ateşe karşılık verildi
“11-12 Nisan 2015 tarihinde Ağrı ili Diyadin ilçesi Yukarı Tütek köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensupları tarafından organize edilen ve Bahar Şenliği olarak isimlendirilen etkinlikte Bölücü Terör Örgütü’nün propagandasının yapılacağı, vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yönünde bilginin alınması üzerine, kamu düzeninin bölgede sağlanması için Ağrı Valiliği’nin talimatı ile Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’nca 15 timden oluşan güvenlik gücü 10-11 Nisan gecesi bölgeye sevk edilmiş, bölgede tertiplenme esnasında unsurlarımıza Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır. Ateşe derhal karşılık verilmiş, ancak teröristlerce açılan ilk ateş esnasında dört askeri personelimiz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölgeye İnsanlı Keşif Uçağı, silahlı helikopterler ve karadan da takviye komando birlikleri sevk edilmiş olup çatışma devam etmektedir.”

5 ölü 1 yaralı
Genelkurmay’dan merakla beklenen ikinci açıklama ise 20.30 sularında geldi. Açıklamada şöyle denildi: “Ağrı ili Diyadin ilçesi Yukarı Tütek köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerle gün boyu devam eden silahlı çatışmada yaralanan dört personelimiz Ağrı Devlet Hastanesi’ne tahliye edilmiş olup, üç personelimizin yaralarının hafif olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı, bir personelimizin ise ameliyata alındığı hastane yetkililerinden öğrenilmiştir. Yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. Diğer taraftan silahlı çatışmada beş teröristin öldürüldüğü, bir teröristin yaralı olarak ele geçirildiği bilgisi alınmıştır.”

Askerler hastanede
Yaralı askerleri çatışma bölgesinden akşam saatinde alan helikopter, 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na indi. Yaralı askerler buradan ambulanslarla Ağrı Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı. Hastane önünde bekleyen Ağrı Valisi Musa Işın ve Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak doktorlardan bilgi aldı.

TSK tedbirini alır
Kaynaklar bu eylemin KCK zorlaması olduğu, seçim döneminde karışıklık çıkarmak için bu tür eylemlerin yapılmasından duyulan endişeleri dile getirirken bahar aylarında düzenlenen şenliklerde jandarmanın güvenliği ve düzeni sağlamak için benzer önlemleri sürekli aldığına dikkati çekti. Kaynaklar, jandarma birliğinin bölgeye şenlikte güvenliği sağlamak için gittiğini, operasyon amaçlı bir askeri hareketliliğin olmadığını ifade etti. Kaynaklar, TSK’nın hangi hükümet döneminde olursa olsun, hangi bölgede olursa olsun teröre karşı tedbirini aldığını vurguladı.