62'nci Hükümet Programı belli oldu. Başbakanlık Basın Merkezi, programTBMM'de görüşülmeden önce programı tanıtıcı bir basın açıklaması yaptı. Buna göre 62. Hükümet Programı güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve Hükümet temelinde önemli bir eşiği temsil ediyor. Yeni dönemin "2. Atılım Dönemi" olarak adlandırıldığı Programda, milli birlik ve kardeşlik projesi ile çözüm sürecinin "taviz vermeden" sürdürüleceği geçmişte milli güvenliği tehdit eden vesayet odaklarına müsaade edilmediği gibi son iki yıldır ortaya çıkan vesayet girişimlerine karşı da millli güvenliğin teminat altına alındığı belirtildi.
TOKİ'nin betonlaşma eleştirilerine hedef olan kentleşme politikasının terkedileceği ipucu verilen programda, "Mekan odaklı politikalarda yatay genişleyen aynı zamanda modern hayatın fonksiyonelliğini de içinde barındıran şehirler yine insan odaklı kalkınmanın temel dinamiğini oluşturacaktır. Çevreyi sadece korumak değil daha ileri bir seviyeye getirmek gelecek nesillere en büyük borcumuzdur" denildi.

YENİ DÖNEM... YENİ EKONOMİ...

Başbakanlık açıklamasında "10 Ağustos 2014'te Sayın Cumhurbaşkanımızın halkın oyuyla seçilmesinin ardından başlayan yeniden inşa sürecinde 62. Hükümet Programı güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve Hükümet temelinde önemli bir eşiği temsil etmektedir" ifadesi yer aldı.

"2. ATILIM DÖNEMİ..."

12 yıllık Ak Parti iktidarının tecrübesinin kısa sürede kapsamlı bir program haline getirildiği, yeni hedefler ortaya konularak 2. Atılım döneminin yol haritasının çıkarıldığı belirtilen açıklamada "Sayın Başbakanımızın 1. Ak Parti Olağanüstü Kongresi'ndeki konuşmasında çerçevesini çizdiği restorasyon başlıkları ile uyumlu Hükümet Programı, kadim medeniyet değerlerimizin ihyası ile Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için kalkınma ve refah yolunda önemli hedefler koymaktadır" denildi.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Süreklilik içinde gerçekleşecek köklü reform hareketleri ile insan onurunu temel alarak yeni Anayasa başta olmak üzere ileri demokrasi, medeniyet ve kültür, bilgi toplumu, güven veren adalet ve yargı, yeni Türkiye için nitelikli insan yetiştirmeyi hedefleyen eğitim gibi alanlarda önemli açılımlar getirildiği belirtilen açıklamada, bu reform hamlelerinde bugüne kadar olduğu gibi Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin en önemli hedeflerden biri olarak durduğu kaydedildi.

"DİKEY BETONLAŞMA ÖZRÜ VE YATAYA GEÇİŞ..."

Daha önce Beşir Atalay'ın açıkladığı, TOKİ'nin betonlaşma suçlaması getirilen çok katlı kentleşme politikasının terkedileceği sözü Hükümet Programı'nda yer aldı. Başbakanlık, "Mekan odaklı politikalarda yatay genişleyen aynı zamanda modern hayatın fonksiyonelliğini de içinde barındıran şehirler yine insan odaklı kalkınmanın temel dinamiğini oluşturacaktır. Çevreyi sadece korumak değil daha ileri bir seviyeye getirmek gelecek nesillere en büyük borcumuzdur" açıklaması yaptı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ TAVİZ VERMEDEN SÜRECEK"

İktidara geldikten hemen sonra Olağanüstü Hal'in kaldırılması ile başlayan ve bugüne kadar büyük bir başarı ile yürütülmekte olan milli birlik ve kardeşlik projesi ile çözüm sürecinin "taviz vermeden" sürdürüleceğini belirten Başbakanlık, Hükümet Programıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:

"YENİ TÜRKİYE YENİ EKONOMİYLE BÜYÜYECEK"

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesinden sapmadan ülkemizin her köşesinde eşit yurttaşlarımıza eşit haklar ve adil gelir paylaşımı ile bir bütün olarak Türkiye'nin yükselmesi hedeflenmektedir. Sadece demokratik standartlara değil tüm hizmet alanlarına vatandaşlarımızın ayrım yapılmaksızın eşit ve adil erişimini sağlanmıştır. Entegre kalkınma politikaları ile yüksek demokratik standartlar birlikte gelişecektir.

"2 YILDIR ORTAYA ÇIKAN VESAYET GİRİŞİMLERİNE İZİN VERİLMEYECEK"

Özgürlük-güvenlik dengesi gözetilerek ülkemiz ilerlemesinin önündeki engellerden tümüyle kurtulacaktır. Bunun yanında devlet otoritesinin parçalanmasına asla izin vermeden ulusal güvenliği tehdit eden tüm unsurlarla sonuna kadar mücadele edilecektir. Bu konuda her ne surette olursa olsun taviz verilmesi söz konusu değildir. Geçmişte milli güvenliğimizi tehdit eden vesayet odaklarına müsaade edilmediği gibi son iki yıldır ortaya çıkan vesayet girişimlerine karşı da millli güvenliğimiz teminat altına alınmıştır. Son 12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiye'mizin ikinci atılım döneminde Mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir.

"HEDEFLER TAKVİME BAĞLANACAK"

Hükümet Programında ilan edilen tüm hedeflerimiz eylem planlarına dönüştürülecek, belli bir takvime bağlanacak, sorumlu kurumlar belirlenecek ve yakın bir izleme mekanizması kurulacaktır.

Yine son 12 yılda yaşanan özgüven devrimi ile dünyada başat aktörlerden biri haline gelen Türkiye bölgesinde ve küresel her sorunda sorunun değil çözümün parçası olarak istikrar üretmeye devam edecektir. Değer odaklı Türk dış politikası artık küresel bir markadır.

Dünyada büyük saygınlık kazanan kalkınma yardımlarımızdan, eğitim ve kültür projelerine kadar tüm imkânlarımızla gönül coğrafyamız ile kucaklaşmayı, her türlü etnik-mezhebi ayrılığın karşısında durmayı sürdüreceğiz.

Başarı hepimizin olacaktır. Eski Türkiye kaybetmiş, Yeni Türkiye yola çıkmıştır.

Büyük öncü bir ülkenin vatandaşları olarak bu onur tüm milletimizindir.

Bu program hükümet olarak milletimize, tarihimize ve geleceğimize taahhüdümüzdür."