Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne kaldığı koğuşta arkadaşları tarafından dövülerek öldürülen 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne ilişkin görülen davada, karar açıklandı. Sanıklardan 18 yaşındaki Can B. 10 yıl 10 ay, 20 yaşındaki Mehmet Ö. , 12 yıl 6 ay hapis cezasına, aynı davada ‘kasten yaralama’ suçuyla yargılanan Taner D. ise bin 320 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne kaldığı koğuşta dövülerek öldürülen 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüyle ilgili görülen davada karar açıklandı. Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Mehmet Ö. ile başka suçtan hükümlü Taner D. ( ve taraf avukatları katıldı. İzmir 1. No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan sanık Can B. ise video konferans ile duruşmada savunmasını yaptı.

"TANIKLAR SENARYO YAZARAK SUÇU ÜZERİMİZE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Tutuklu sanık Mehmet Ö. son savunmasında, “Ben arkadaşıma bahçede vurdum, kabul ediyorum ama ben arkadaşımı öldüreyim ya da canını alayım düşüncesiyle hareket etmedim. Cinayet gibi yargılanmak istemiyorum. Tanıklar senaryo yazarak suçu üzerimize yıkmaya çalışıyorlar. Koğuşla husumetimiz ve düşmanlığımız yoktur. Öldürme kastımız yoktur. Yaralamadan ceza alabilirim ama cinayetten beraat etmek istiyorum. Kimseye öldürmek için vurmadım” dedi.
Diğer sanık Taner D. İse, kasten vurmadığını iddia ederek, “Oyun amacıyla vurdum. Mağdur da bana iki kez vurdu. Onu yaralama kastım yoktu. Beraatimi istiyorum” diye konuştu.

"SİMİT OYUNUNDA BANA VURULAN GİBİ VURDUM "
Video konferans ile duruşmaya bağlanan sanık Can B. de, “Ölen ile aramda herhangi bir problem, husumet yoktu. Simit oyununda bana vurulan gibi vurdum. Kamera kayıtları incelendiğinde ve bilirkişi raporuna bakıldığında rahmetlinin aşağıya indirildiği zaman odamda olduğum açıkça görülmektedir. Tanıklar sizlere yalan söylemişlerdir. Tanık beyanları yalanlardan ibarettir” şeklinde konuştu.

"TOPLAM 23 YIL HAPİS CEZASI"
Mahkeme Heyeti, sanıklar Can B. ve Mehmet Ö.’yü, bulundukları koğuşta hakimiyet sağlayarak, Onur Önal’ı, kendilerini idareye ‘ispiyon’ ettiği gerekçesiyle birlikte hareket ederek dövmek suretiyle beyin kanamasına sebebiyet vererek öldürdükleri anlaşıldığından, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezasına çarptırdı. Sanıkların, 15-18 yaş grubu arasında bulunduklarından ve suçun işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle Can B.’nin cezasını 13 yıla, Mehmet Ö’nün ise 15 yıla indiren mahkeme heyeti, sanıkların duruşmadaki iyi halleri nedeniyle Can B.’yi 10 yıl 10 ay, Mehmet Ö.’yü ise 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Başka bir suçtan hükümlü diğer sanık Taner D. ise, ‘kasten yaralama’ suçunu işlediği anlaşıldığından 66 gün karşılığı bin 320 lira adli para cezasına çarptırdı.
Öte yandan, üye hakim Mecit Özgül, sanık Can B.’nin eyleminin insan öldürme değil, kasten yaralama olduğu Can B.’yi adam öldürme suçundan sorumlu tutmanın, adalet ve hakka uygun olmayacağı bu nedenle kasten yaralama suçundan cezalandırılması düşüncesinde olduğu gerekçesiyle karara muhalif kaldı.