MİT Müsteşarı'nı aradığını ancak telefonun sürekli meşgul çaldığını anlatan Dışişleri Bakanı, 15 Temmuz kanlı darbe girişimini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel kalemi Hasan Doğan'dan duyduğunu söyledi. Çavuşoğlu, idam cezası ile ilgili bir soruya ise 'AB idam cezası konusunda tehditlerde bulunmamalı' dedi.
Çavuşoğlu: Bir ay içinde ABD'de yüz yüze görüşülecek

NTV'de canlı yayına çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe girişimini Samsun'da olduğu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel kalemi Hasan Doğan'dan öğrendiğini açıkladı.
Ankara'daki eşinin kendisini arayıp uçakların hareketliliğini aktardığını belirten Bakan Çavuşoğlu, öncelikle MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ilk elden bilgi almak için aradığını ancak telefonun sürekli meşgul olduğunu belirtti.
Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la birlikte Samsun Valiliği'ne geçtiklerini anlatan Çavuşoğlu, kentte o akşam bir Tümgeneral'e karşı tedbir alındığını da paylaştı.
GÜLEN DOSYALARI GÖNDERİLİYOR
Dışişleri Bakanı, ABD'de bulunan FETÖ lideri Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gerekli belgeleri Washington'a göndermeye başladıklarını söyledi.
Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, darbe girişimi dosyası da ayrıca İngilizce'ye çevrilip Washington'a sunulacak ve bunun süresi bir hafta veya 10 günü bulabilir.
Türk heyeti bir ay içinde ABD'ye gidecek ve yüz yüze iadeyi görüşecek.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez bugün paylaştığı Genelkurmay Başkanı'na yapılan teklifi detaylandırdı. Erdoğan, darbeci askerlerin Orgeneral Hulusi Akar'a 'Sizi Fethullah Gülen'le görüştürelim' dediğini aktarmıştı.
Çavuşoğlu'nun anlatımına göre, darbeciler başına silah dayadıkları Orgeneral Akar'a 'Sizi kanaat önderimizle konuşturalım' dediler ve Genelkurmay Başkanı'nın 'Kanaat önderiniz kim?' sorusuna 'Fethullah Gülen' yanıtını verdiler.
BAKANLIKTA OPERASYON YAPILACAK
Dışişleri Bakanı, zamanında en zor soruların sorulduğu sınavlarla FETÖ'cülerin bakanlığa sızdığını, çünkü soruların sınav öncesi cemaat tarafından dağıtıldığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı'nda halihazırda bir komisyon oluşturuldu ve açığa alınacak isimlerin listesi hazırlanıyor.