Haziran ayının başlarında Irak'ın Musul kentini ele geçiren ve bu kenttekiTürkiye konsolosluğunu basarak 49 kişiyi kaçıran Irak Şam İslam Devletiörgütü militanlarının, rehin aldıkları başkonsolosun üzerinde bulunan telefonu, Başbakan Erdoğan 'ın konuyla ilgili bir konuşmasında, "Ben bizzat telefonda görüştüm" demesinin ardından fark ederek el koyduğu iddia edildi
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, rehin alınan vatandaşların can güvenliği gerekçesiyle, Musul krizine ilişkin haberlere 16 Haziran günü yayın yasağı getirmişti.

BİNAYI BASTIKLARINDA BAŞKONSOLOSUN ÜZERİNİ ARAMADILAR

Cumhuriyet gazetesinden Can Dündar’ın bugünkü köşe yazısında gündeme getirdiği iddiaya göre, 11 Haziran günü Musul'da, aralarındaTürkiye'nin Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 49 yurttaşı rehin alan IŞİD militanları, konsolosluk binasını bastıklarında Yılmaz’ın üstünü aramadılar ve konsolosun üzerinde bir telefon kaldı. Bu cihaz sayesinde Ankara’yla haberleşme ve bilgi alışverişi yapılabiliyordu.

ERDOĞAN, "ŞAHSEN KENDİM GÖRÜŞTÜM" DEDİ

Ancak Başbakan Erdoğan olaydan iki gün sonra Rize’de yaptığı konuşmada, krizi ‘tereyağından kıl çeker gibi’ çözme gayretinde olduklarını söyledi ve “Şahsen başta kendim olmak üzere başkonsolosumuzla da görüştüm” dedi.

IŞİD militanlarının, Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın üzerinde bir telefon olduğunu, Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından anladığı öne sürüldü.

Bu iddiayı, ismini açıklamadığı bir diplomata dayandıran Can Dündar’ın yazısında konuyla ilgili bölüm şöyle:

“(…) IŞİD, konsolosluğu bastıktan sonra başkonsolosun üzerini aramamış.
Ve onda bir cep telefonu kalmış.
Bu sayede Ankara ile haberleşip bilgi alışverişi yapıyorlarmış.
Ta ki Başbakan’ın Rize konuşmasına kadar...
O gün Erdoğan, eşsiz Türkçesi ile aynen şöyle dedi:
‘Şahsen başta kendim olmak üzere başkonsolosumuzla da görüştüm.’
IŞİD, başkonsolosun üzerindeki telefondan bu itirafla haberdar olmuş.
Konuştuğum diplomat, bunu duyduğunda saçını başını yolduğunu anlattı.
‘Şahsen başta kendim olmak üzere’ Başbakan’ı tebrik ediyorum.”