PKK'nın Diyarbakır'da ateşe verdiği tarihi Kurşunlu Camii'nin yankıları sona ermemişken ildeki diğer ata yadigarı camilerden kötü haberler geldi.Peygamberler ve sahabeler şehri olarak bilinen şehirde birçok cami ve türbe çatışmalarda zarar gördü. Kurşunlu haricinde iki cami daha tamamen kullanılmaz hale gelirken şehirdeki bazı türbe ve camiler hırsızların hedefi haline geldi.


ÇİNİLERİ ÇALMIŞLAR

Kentte çıkan olaylar sonrası Ali Paşa Camii, hırsızların hedef aldığı yerlerden. Osmanlı döneminin Diyarbakır Valisi Hadım Ali Paşa tarafından 1534-1537 yılları arasında yaptırılan Camii'den bir çok mozaik, seramik ve koyu mavi renkli çini çalınmış. 639 yılında Diyarbakır'ı fethi sırasında şehit düşen ve turistlerin uğrak yerlerinden olan Hz. Süleyman Türbesi'nden antik değerdeki 17 adet çini çalınmış.

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Silvan'daki Karabehlülbey Camii de, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün “çalınan eşyası bulunan kültür varlıkları” arasında gösteriliyor.

Camii'nin Osmanlı döneminden kalma pirinç şamdanları kayıp. Özellikle minaresiyle bilinen ünlü Parlı (Safa) Camii'nden de, hırsızlar, çini, mozaik ve seramikleri çalmışlar.

Envantere göre, çalınan parçaların sayısı 138'i bulmuş. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, çalınan ata yadigarı tarih hazinelerini bulmak için güvenlik birimleriyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.