Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın Hava Şehitleri Anıtı'nı ucubeye benzetmesi ve yıkılmasını istemesiyle ilgili olarak "Hava Şehitleri Anıtı'nın bulunduğu yer 3 bin metrekarelik hazineye ait bir sit alanı. Burada herhangi bir işlem yapmak hukuken de mümkün değildir" dedi. 


Vali Tekinarslan, Sırrı Sakık'ın konuyla ilgili yanlış bilgil sahibi olduğunu belirterek, "Bu uçakların 1929'da düştüğü fikrini aklına kim soktu bilmiyoruz" dedi.

AYNI ANDA YIKARIM 

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, geçtiğimiz gün Hava Şehitleri Anıtı'nın yıkılmasını isteyerek, "O anıt, Kürtlerin gözünün içine sokulan bir anıttır. Bu acıları sen getirip, Kürt'ün gözünün içine sokarak o pervaneyi oraya dikersen valla ben o anıta manıta saygı duymam. Yetkim olursa aynı anda yıkarım. O anıt bir ucubedir" demişti. Vali Mehmet Tekinarslan, Başkan Sakık'ın bu sözlerine katıldığı bir düğünde cevap verdi.

OPERASYONA KATILMADILAR

Vali Tekinarslan, anıtın tarihçesine değinerek 1939 yılında İran Şahı'nın düğün merasiminden dönen Diyarbakır hava filosuna ait bir uçağın Ağrı civarında düştüğünü ve iki pliotun da şehit olduğunu hatırlattı. Mehmet Tekinarslan, bu pilotların kesinlikle Ağrı Dağı'nda 1926-1930 yılları arasındaki çatışmalarda şehit olmadığını ve hava operasyonlarına katılmadıklarını söyledi.

PARELEL BİLGİLER VAR

Tekinarslan "Uçağın düşüş şekli, düştükten sonraki kalıntıları ve bu kalıntıların hangilerinin anıtta kullanıldığı bilgilerini Belediye Başkanımız Sayın Sırrı Bey ile paylaştım. Kendisi tabii bizim belediye başkanımız. Biz kendisine değer veriyoruz, samimi ve içten buluyoruz. Ancak gündeme getirdiği konuya bakış açısı kendi tercihi olabilir. Resmi kaynaklar dışında bu konuyla ilgili paralel bilgiler var. Oradan aldığı bilgilerle mi vatandaşlarımızla paylaşıyor? 

AKLINA KİM SOKTU BİLMİYORUZ

Bu uçakların 1929'da düştüğü fikrini aklına kim soktu bilmiyoruz. Hava şehitleri anıtının bulunduğu yer 3 bin metrekarelik hazineye ait bir sit alanı. Burada herhangi bir işlem yapmak hukuken de mümkün değildir. Ben Sırrı Bey ile iki kez konuştum ve oranın durumunu anlattı. Türk Tarih Kurumu'ndan, Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan buradaki anıtla ilgili tarihçeyi sorabilirler" diye konuştu.

SİYASİ POLEMİKLER GELECEĞİ ZEDELEMESİN

Vali Mehmet Tekinarslan, çözüm sürecini zedelememek için çok dikkatli davrandıklarını belirterek şöyle devam etti: 

"Burada özellikle çözüm süreci bağlamında bir tırnak kesmiyoruz, biz çok ciddi bir beyin ameliyatı yapıyoruz. Çözüm sürecinin burada etkili olmasıyla şehrimizin ve halkımızın hayatlarını her noktada olağan şekilde devam ettirmesi emeklerimizin de karşılığını aldığımızı gösterir. Ağrılı hemşerilerimiz de burada gereken özeni göstermiştir. Kendi kurumlarımız çerçevesinde biz tam yetkilerimize göre hareket etmek durumundayız. Çocuklarımızın geleceğinin, huzurunun bu tür siyasi polemiklerle zedelenmesini arzu etmiyoruz."