Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, pazar gününü pazartesine  bağlayan gece, bir Miraç Kandili'nin daha huzur ve mutluluğunun yaşanacağını belirtti.
 
İsra ve Miraç mucizesinin, Hazreti Muhammed'in, önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da Allah'ın sonsuz kudret ve ayetlerini müşahede etmek için semaya yaptığı, içerisinde pek çok ilahi lütuf, ihsan ve bereketi barındıran, hikmet, hediye ve müjdelerle dolu manevi bir yolculuk olduğunu ifade eden Görmez, Miraç'ın Hazreti Muhammed'in yaşadığı büyük buluşma, Allah'ın sonsuzluğuna, büyüklüğüne ve birliğine yapılan en görkemli şahitlik olduğunu kaydetti.

Miraç kandili nedir?


Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olayı. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadis ayrıntılı biçimde anlatılır.
 
Miraç Kandili , Hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kâbe'de Hatim'de ya da amcasının kızı Ümmühani binti Ebi Talib'in evinde yatarken Cebrail gelip göğsünü yardı, kalbini Zemzem ile yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adlı bineğe bindirilerek Beytü'l-Makdis'e getirildi. Burada Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer bazı peygamberler tarafından karşılandı. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diğer peygamberlere namaz kıldırdı.
 
Hz. Peygamber (s.a.s), Beytü'l-Makdis'te kurulan bir Mirac'la ve yanında Cebrail olduğu halde göğe yükselmeye başladı. Göğün birinci katında Hz. Adem, ikinci katında Hz. İsa ve Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim ile görüştü. Cebrail ile birlikte yükseliş Sidretü'l-Münteha'ya kadar sürdü. Cebrail, "Buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarım" diyerek Sidretü'l Münteha'da kaldı. Hz. Peygamber (s.a.s) buradan itibaren Refref adlı başka bir binekle yükselişini sürdürdü. Bu yükseliş sırasında Cennet ve nimetlerini, Cehennem ve azabını müşahede etti. Sonunda Allah'ın huzuruna kabul edildi. Kendisine ümmetinden Allah'a şirk koşmayanların Cennet'e gireceği müjdelendi, Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beş vakit namaz farı kılındı. Yeniden Refref ile Sidretü'l-Münteha'ya, oradan Burak'la Kudüs'e, oradan da Mekke'ye döndürüldü.


Miraç kandilinin delili olan ayetler:

İsra Suresi 1. Ayet:
 
 
Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.

 
NECM Suresi 1 -18
 
 
Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Hz. Muhammed) sapmadı ve azmadı. 
 
O, nefis arzusu ile konuşmaz. 
 
Kur’an’ı ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü Cebrail öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken doğruldu. 
 
Sonra yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu. 
 
Peygambere olan mesafesiiki yay aralığı kadar, yahut daha az oldu.
 
Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti. 
 
Kalp, gözün gördüğünü yalanlamadı. 
 
Şimdi siz gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz? 
 
Andolsun ki, o, Cebrail’i bir başka inişte daha görmüştü. 
 
Sidretü’l Müntehâ’nın yanında. 
 
Me’va cenneti onun yanındadır. 
 
O zaman Sidre’yi kaplayan kaplamıştı. 
 
Göz gördüğünden şaşmadı ve aşmadı.
 
Andolsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü.