Ocakta ruhsatları iptal edilecek dershanelerin girişine ‘Bu işletme Milli Eğitim Bakanlığı denetimi dışındadır’ uyarısı yazılması zorunlu olacak...
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasal düzenleme çalışmasını Kasım ayı başında tamamlayıp Başbakanlığa göndermesi bekleniyor. Tasarı TBMM’ye “hükümet tasarısı” olarak gelecek. Dershaneler eğitim sistemi dışına çıkarılacak. Bu aşamadan itibaren dershane benzeri ticari kuruluşların binalarına, “Denetim dışıdır” uyarısı asılması da gündemde. Dershanelerin özel okula dönüşümüne ilişkin teşvik sistemine ilişkin çalışmalar da son aşamaya geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “Ocak ayında dershane ruhsatları iptal edilecek ve yenisi verilmeyecek” açıklamasının ardından gözler MEB’in çalışmasına çevrilirken, çalışmanın Kasım ayı başında tamamlanması hedefleniyor. Meclis’ten yasal düzenlemelerin geçmesinin ardından sistem hayata geçecek ve Ocak ayından itibaren dershanelere yeni ruhsat verilmeyecek.

Amaç veliyi caydırmak

MEB’in çalışması kapsamında dershanelerle ilgili düzenlemenin yapılmasının ardından dershaneler “Eğitim sistemi” dışına çıkarılmış olacak. Dershanelerin eğitim sistemi dışına çıkmasının ardından “ticari kuruluş / işletme” olacak kurumlara uyarı yazıları asılacak. Edinilen bilgiye göre düzenlenecek yönetmelik ve yönergelerle “Bu işletme Milli Eğitim Bakanlığı denetimi dışındadır” uyarısı asılması sağlanacak. Bu uyarı binanın dış cephesinde, herkesin görebileceği bir yerde ve büyüklükte olacak. Bu yöntemle velilerin çocuklarını dershaneye göndermesinin önüne geçilmesi, en azından “psikolojik” olarak etkilenmesi hedefleniyor.

Yasalarda ayıklama yapılacak

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki tüm “dershane” ve benzeri ifadeler kaldırılacak. Kanunun 2. maddesi “f” bendinde “Dershane”; “Öğrencileri; bir üst okulun veya yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını ifade eder” şeklinde tanımlanıyor. Bu ifade artık yer almayacak ve bağlantılı yasalarda bulunan “dershane” ve benzeri kurumlarla ilgili kelimelerinin tamamı da ayıklanacak.

Sezer veto etmişti

Özel okula dönüşecek 4 bin dershaneden yaklaşık 800’üne teşvik verilecek. Dershanelere “vergi indirimi”, “kredi kolaylığı”, “arsa tahsisi”, “öğrenci başı yardım” gibi konular gündeme getirilecek. Bazı atıl okulların dershanelere tahsis edilmesi de gündeme gelecek. Özel okullardaki atıl kapasite, boş kalan kontenjanlara bazı yoksul çocuklara burslu yerleştirme yöntemiyle kapatılmaya çalışılacak. Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde de benzeri düzenleme yapılmış, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Belli bir grup ya da cemaate çıkar sağlar” gerekçesiyle veto etmişti.