Devlet büyüklerine verilen kriptolu telefonların tuzak olduğu ortaya çıktı. Telefonların yazılımı değiştirildi.


Devlet büyüklerine verilen kriptolu telefonların tuzak olduğu ortaya çıktı. Telefonların yazılımı değiştirildi. Ülkenin en mahrem konuşmaları Boğaz'da bulunan bir yalı ile Amerika ve İngiltere'den kelime kelime dinlendi

Paralel yapı dinleme skandallarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce devletin en önemli kurumlarını bile dinlediği ortaya çıkan ve bu sayede MİT'in yardım TIR'larına bile operasyon yapma cüretini gösteren Paralel Yapı'nın son olarak 7 bin kişiyi terör örgütü suçlamasıyla üç yıldır dinlediği ortaya çıkmıştı. Paralel örgütün son vukuatı ise ülke sınırlarını aştı ve uluslararası bir casusluk operasyonunun bir parçası haline geldi. Çete, devlete ait kriptolu telefonlara müdahale ederek şifreleme sisteminde üç açık (port) bölge bıraktı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın bile dinlenmesinin yolunu açtı.

PARALEL BAŞKAN

Uluslararası ihaneti çok gizli görüşmelerin dahi yabancılara sızması ele verdi. Türkiye, alarma geçti. İstihbarat birimleri, kriptolu yazılımı yapan TÜBİTAK'ın Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'ne (BİLGEM) girdi. Bin 500 mühendisin çalıştığı birim mercek altına alındı. Kripto yazılımının gizlice değiştirildiği netlik kazandı. Bunun üzerine Ankara, yıldırım hızıyla davrandı. BİLGEM'in başında bulunan Hasan Palaz görevden alındı. TÜBİTAK ve BİLGEM içindeki yapılanmanın derin olduğu tespiti üzerine kurumlar içinde çok ciddi bir yeniden yapılanmanın haberi de dün Başbakan tarafından verildi.

CASUSLUK DOSYASI

Esas skandal ise TÜBİTAK tarafından Başbakan ve Cumhurbaşkanı dahil birçok üst düzey devlet yetkilisine verilen MİLCEP K1 isimli telefonların incelenmesi sonrası ortaya çıktı. Kurum içindeki paralel mühendislerin cihazların içinde üç portu açık bırakarak üç merkezden telefonların dinlenmesine olanak tanıdığı anlaşıldı. Yapılan araştırmalar sonunda devlet erkanını dinleyen üç merkezin birinin Paşabahçe'de bir yalı, diğer ikisinin ise ABD ve İngiltere'de istihbarat birimlerine ait merkez oldukları öğrenildi. TÜBİTAK içinde yapılacak operasyonda, bu skandalın casusluk soruşturması kapsamında görüleceği iddia edildi.

TELEFONLAR DEĞİŞTİ

Takvim'de yer alan habere göre, TÜBİTAK tarafından üretilen ilk şifreli telefon olan MİLCEP-K1'ler dinlenme skandalının ardından değiştirildi. Başbakanlık tarafından hafta başında bakanların özel kalemlerine teslim edilen telefonların MİLCEP-K1'den daha hızlı ve kullanışlı olduğu belirtilmişti. Üst düzey devlet yetkililerinin kullanmaya başladığı yeni telefonlar stratejik bilgilerin güvenli aktarımını sağlıyor.

NASIL ÇALIŞIR?

Kriptolu telefonlar ses dalgalarını alırken ya da gönderirken farklı bir şifre ile frekans gönderir. Diğer kriptolu telefon bu şifreleri algılayıp çözümler ve doğru frekanslar ile dinleyiciye sunar. Kriptolu telefonlar sinyalleri şifrelemek için farklı frekanslar kullandıklarından dolayı şifreleri çözmek çoğu zaman imkansızdır. Bu sebeple konuşmaları dinlemeye çalışanlar anlamsız ses dalgaları duyar. Dinleyen kişi doğru frekansı yakalasa bile, kriptolu telefonların frekansları yaklaşık iki saniyede bir değiştiği için dinlemeyi uzun süre sürdüremez.

DiNLENEBiLiR Mi?

Tüm parametreler sadece bir kez kullanılır ve ardından hafızadan silinir. Bu sebeple kodu çözmenin bir yolu yoktur. Fakat gelişmiş teknoloji ile tüm şifreler bir bir denenerek doğru koda ulaşılabilir. Aksi takdirde sadece kriptolu frekans kodlarını bilen biri görüşmeleri dinleyebilir.

KiMLER KULLANIR?

Kriptolu telefonlar dinlenmeyi imkansız hale getirdiği için özellikle devletin üst düzeyinde görev yapan birçok memur tarafından kullanılır. Ayrıca yasal olarak tüm vatandaşlar kriptolu telefon satın alma hakkına sahiptir. Bu sebeple dinleme korkusu yaşayan herkes satın alıp kriptolu telefon kullanabilir.

FİYATI KAÇ LiRADIR?

Türkiye piyasasında ithal edilen birçok kriptolu telefon modeli mevcuttur. Satış fiyatları 2 bin liradan 5 bin liraya kadar ulaşan modellerden Enigma yakın zamana kadar en çok kullanılan kriptolu telefondu. TÜBİTAK'ın yaptığı MİLCEP ile devlet kurumlarında yerel telefona geçildi.

KRİPTOLU TELEFON NEDİR?

Kriptonun manası, gizli ve şifrelenmiş demektir. Kriptolu telefonlar, dinlemeleri ve elektronik gözetimleri engelleyebilmek için üretilmiş, şifreli iletişime izin veren yazılımlarla desteklenmiş cep telefonlarıdır. Telefonlar şifreleme ve şifre çözme işlemini gerçekleştirmek için kriptografik bir çipe sahiptir.