"Piyanonun Kralı" olarak tanımlanan Türk dostu dünyaca ünlü piyanist ve "Osmanlı-Türk Rapsodiler" adlı eserin bestecisiStephane Blet, hayatına, "Harika bir şehir" diye tanımladığı İstanbul'da devam etmek istediğini söyledi.

"HAYATIMA İSTANBUL'DA DEVAM ETMEK İSTİYORUM"

Türkiye sevgisini AA muhabirine anlatan Stephane Blet, Türkiye'ye ilk defa 22 yıl önce konser için geldiğini ve burada üç gün kaldığını belirterek, bu kadar kısa sürede İstanbul'a hayran olduğunu ifade etti.

Ziyareti sırasında gittiği bir mekanda Türk klasik müziği ile tanıştığını aktaran Blet, "O restoranda hayatımda ilk kez ney ve kanun dinledim ve çok etkilendim. Fransa'ya döndüğümde Türk müziğinin etkisiyle 12 Osmanlı-Türk rapsodisi besteledim. Bu eserim tüm dünyada çok büyük ilgi gördü." diye konuştu.

Blet, İstanbul'un harika bir şehir olduğunu vurgulayarak, hayatına bu mistik şehirde devam etmek istediğini söyledi.

"İSRAİL'İ ELEŞTİRDİĞİNİZ ANDA LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATILIYOR"

Fransa'da İsrail ile ilgili hiçbir yorum veya eleştiri yapılamadığını aktaran Blet, şöyle devam etti:

"Filistin'deki zulümlerden bahsettiğiniz ya da İsrail'i eleştirdiğiniz anda linç kampanyası başlatılıyor. Konserleriniz, gösterileriniz iptal ediliyor, kitaplarınız satılmıyor, tehdit ediliyorsunuz. Haksız yere anında size antisemit damgası vuruluyor. Halbuki eleştirilen sadece İsrail'in siyasi politikası. Kesinlikle Yahudiler veya etnik bir grup hedef alınmıyor. Örneğin, dünyaca ünlü Fransız filozof Michel Onfray'in Bernard Henry Levy'nin, Libya'daki kaosun sorumlusu olduğunu belirtmesi bile tüm basında kendisine antisemit damgası vurulup, linç edilmesine, hakaretler, tehditler ve davalar açılmasına neden oldu. Ünlü Fransız komedyen Dieudonne, yazar Alain Soral, siyasetçi Melechon de hedef haline getirildi."

"GAZZE" DEDİM, KONSERLERİM TEK TEK İPTAL ETTİRİLDİ

Bu çifte standardın ve islamofobinin sanatsal çalışmalara bile yansıdığını ve Filistinliler için bir eser bestelenmesinin hoş karşılanmadığını vurgulayan Blet, "Konserlerden elde edilen gelirle Gazze'ye bir konservatuvar yaptırmak istedim ancak bütün konserlerim İstanbul'da tek tek iptal ettirildi. Fransa'da, Filistin hakkında konuşmak adeta Yahudidüşmanlığı olarak görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'DE MAFYAVARİ BİR ÇETE VAR! EĞER HÜKÜMETİ ELEŞTİRMİYORSANIZ..."

Türkiye'ye ve Türk kültürüne aşık olduğunu vurgulayan Stephane Blet, bestelediği "Türk Rapsodileri"nin dünyanın en önemli konservatuvarlarının müfredatlarında mecburi okutulurken, bu eserlerin Türk konservatuvarlarının müfredatında olmadığını söyledi.

Blet, eserlerinin Türkiye'de yeterince bilinmemesine üzüldüğünü ifade ederek, "Türk müzik dünyasında mafyavari hareket eden adeta bir çete var ve maalesef sanat dünyası bunların tekelinde. Türkiye'yi, mevcut hükümeti eleştirmiyorsanız ve Türk halkını küçük düşürmüyorsanız, Türkiye'deki bu mafya size engel oluyor. Bu sözde sanatçılar tüm dünyada, Türkiye'de zulüm ve baskı gördüklerini söyleyerek ünleniyor. Dünyada mazlum, baskı gören sanatçı olarak konserler verip, bundan besleniyor ve ödül alıyorlar. Türkiye'ye olan sevgim şaşırtıcı bir şekilde dünyada değil ama Türkiye'de engel unsuru oldu. Türkiye'yi sevdiğim için cezalandırılıyorum." ifadesini kullandı.