Özbekistan İslam Hareketi isimli örgütün lideri Usman Gozi’nin IŞİD’e katıldıklarını açıkladığı belirtildi. 
Ria Novosti Haber Ajansı’nın Özbekistan Emniyet Teşkilatı’na görevli bir yetkiliden aldığı bilgiyi kaynak göstererek geçtiği haberde, Özbekistan İslam Hareketi isimli örgütün lideri Usman Gozi’nin IŞİD’e katıldıklarını açıkladığı belirtildi.

IŞİD Kobani’ye girdi Ajansa verdiği demeçte, ‘‘Özbekistan İslam Hareketi isimli örgütün IŞİD’i desteklediğinin ve ortak olarak gerçekleştirecekleri silahlı eylemlerin anlatıldığı video ve ses kayıtlarına sahibiz’’ şeklinde konuşan yetkili, Özbekistan İslam Hareketi’nin Afganistan’ın ve Pakistan’ın sınır bölgelerinde yoğun bir biçimde faaliyete geçerek yeni militan alımı ve eğitim konularında çalıştığını da sözlerine ekledi.

Açıklamasının sonunda, söz konusu örgütün faaliyetlerine ilişkin olarak alınan bilgiler doğrultusunda Özbekistan istihbaratının terörle mücadele alanındaki önlemlerini arttırdığını kaydeden yetkili, ‘‘Söz konusu önemli bilgiyi ele geçirmemiz istihbarat çalışmalarının ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir. Har zaman birkaç adım önde olmamız gerekmekte’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Özbekistan’da yasaklı olan siyasi partilerin liderlerinin Afganistan’a giderek 1996 yılında kurdukları ve ana karargahı da bu ülkede bulunan terör örgütüne üye oldukları düşünülen kişiler Özbekistan’da devamlı olarak göz altına alınıyor. El Kaide ve Taliban ile bağlantılı olan Özbekistan İslam Hareketi Rusya ve Orta Asya ülkelerinin yanı sıra, ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor.