Ankara Garı önünde gerçekleştirilen bombalı saldırının azmettiricisi olduğu tespit edilen Yunus Durmaz'a ait bilgisayarda, terör örgütü IŞİD'in 19 ilde 26 ayrı noktayı hedef aldığına ilişkin notlar bulundu.

Alınan bilgiye göre, 10 Ekim'de Ankara Garı önünde iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından yapılan operasyon ve çalışmalar, terör örgütü IŞİD'in eylem planlarına ilişkin çok önemli bulgulara ulaşılmasını ve benzer eylemlerin önlenmesini sağladı.

Patlamanın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri bünyesinde görevlendirilen özel ekiplerin Gaziantep Emniyet Müdürlüğü birimleri ile koordinasyon halindeki çalışmaları sonucunda düzenlenen operasyonlar örgüte büyük darbe vurdu.

ÖNEMLİ BULGULARA ULAŞILDI

Ankara'daki terör saldırısının azmettiricisi olduğu ve Suriye'ye kaçtığı belirlenen, örgütün sözde Gaziantep emiri "Ebu Ali" kod adlı Yunus Durmaz'ın deposuna yapılan baskında, 6 kalaşnikof, bir susturuculu tabanca, 22 el bombası ile bin 600 mermi ve fünyeler bulunmuş, evinde yapılan aramada ise çeşitli örgütsel dokümanlarla birlikte bir bilgisayar ele geçirilmişti.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne götürülen ancak şifre ile korunduğu için açılamayan bilgisayar, daha sonra Ankara'ya gönderildi. İstihbarat Daire Başkanlığı ekiplerinin çalışması sonucu şifresi kırılan bilgisayarda terör örgütü IŞİD'in Türkiye'de planladığı eylemlere ilişkin çok önemli bulgulara ulaşıldı.

19 AYRI NOKTADA EYLEM PLANI

Binlerce resim ile çok sayıda belgenin yer aldığı bilgisayarın incelenmesi sonucunda, terör örgütünün Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana İskenderun ve Mersin'in de aralarında olduğu 19 ilde 26 ayrı noktada yaptığı keşiflere ilişkin notların yer aldığı görüldü. Başta HES'ler olmak üzere bir siyasi partinin genel merkezi ile bir gazete merkezinin de aralarında olduğu hedeflerin belirlendiği, Gaziantep ve civar illerde yaşayan vatandaşların mezhep ve etnik kökenlerinin araştırıldığı, buna göre yerleşim yerlerinin harita üzerinde işaretlendiği tespit edildi.

G20 DE VAR

İncelenen belgelerden, Durmaz'ın, Suriye'deki örgüt yöneticileri ile Ankara, Suruç, Mersin ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen saldırıların öncesi ve sonrasında irtibat kurduğu, örgütün 14-15 Kasım 2015'te Antalya'da yapılan G20 zirvesine yönelik ciddi eylem hazırlığı içerisinde olduğu belirlendi.

Örgüt üyelerinin, zirveye katılacak liderlerin kalacağı oteller ile muhtemel ve alternatif güzergahlarına ilişkin keşif yaptığı, güzergah üzerinde bombalı saldırı gerçekleştirilebilecek noktaların tespit edildiğine dair bilgiler 17 Ekim'de Antalya Emniyet Müdürlüğü ile de paylaşıldı. Bu bilgiler doğrultusunda zirve nedeniyle alınan önlemler tekrar gözden geçirildi. Terör örgütünün ayrıca yine Antalya'da eğlence mekanlarına yönelik araştırma yaptığı, zirveye yönelik saldırıya alternatif saldırı planladığı da öğrenildi.

Bilgisayarda ele geçen belgeler arasında bazı örgüt üyelerinin isimlerinin yer aldığı liste de bulunuyor. Söz konusu listedeki 60'ın üzerinde ismin eylem yapabilecek düzeyde olduğu ve aralarında canlı bomba olarak kullanılabilecek örgüt üyelerinin de bulunduğu belirtildi. Bu kişilerin "terör nitelikli kayıp şahıs" olarak emniyet kayıtlarına geçtiği ve yakalanmaları için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.