İstanbul dün güne bombalı saldırıyla uyandı. Beyazıt Vezneciler’de görev yerine giden çevik kuvvet polislerini taşıyan araçlara bombalı araçla yapılan saldırıda 6’sı polis 11 kişi hayatını kaybetti, 3’ü ağır 36 kişi yaralandı. Patlamadan geriye savaş yerini andıran bir görüntü ile gencecik insanların yarım bırakılan hayatları kaldı. 

“Saldırının failleri döktükleri kanın bedelini misliyle ödeyecek” diyen Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan da, terörle mücadelenin kıyamete kadar süreceğini söyledi. Kiralık araçtaki bombanın uzaktan kumandalı düzenekle patlatıldığı saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı. Teröristlerin etkisini artırmak için bombanın içine bilyeler koydukları belirlendi.  

Terör çirkin yüzünü bu kez İstanbul Fatih’te gösterdi. Vezneciler’de İstanbul Üniversitesi’ndeki görev yerlerine giden çevik kuvvet polisleri teröristlerin hedefi oldu. Şehzadebaşı Caddesi’nde park halinde bulunan bomba yüklü araç, dün Sabah saat 08.40 sıralarında, çevik kuvvet ekiplerini taşıyan 2 midibüsün caddeden geçtiği sırada uzaktan kumandayla infilak ettirildi.

Ortalığı savaş yerine çeviren patlamanın etkisiyle, midibüslerden biri savrularak cadde üzerinde bulunan bir ağaca çarptı. O sırada caddeden geçen sivil bir aracın da paramparça olduğu patlamada, yakın çevredeki ev ve işyerilerinde büyük hasar meydana geldi. İstanbul Üniversitesi’ndeki amfilerin çatısının çökmesi, arka sokaklarda dahi cam çerçevelerin hasar görmesi patlamanın şiddetini gösterirken, o sırada caddede bulunan çok sayıda sivil Vatandaş da saldırının hedefi oldu. 

Patlamanın ardından bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Çıkan yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürülürken, yaralılar çevredeki 5 hastaneye kaldırıldı. Patlamaya tanık olanlar yaşadıkları dehşeti anlatmakta güçlük çekti. Aracının ön camı ve tavanı kırılan bir görgü tanığı, “Tam önümdeki araba patladı, Polis arabası vardı” sözleriyle yaşananları tarif etti.
Patlama anına tanık olan, ışıklarda beklerken aracıyla savrulan Sinan Tanrıverdi ise, “Işıklarda beklerken büyük bir gürültü duyduk. Ardından patlamanın basıncıyla aracımız birkaç metre havaya fırladı. Küçük sıyrıklarla atlattık ama durumu ağır çok kişi vardı” dedi. 

‘Tablo çok korkunçtu’

Olay yerinin hemen karşısında simit tezgahı açan Hüseyin Suver de, “Büyük bir gürültü oldu. Etrafımıza şarapnel parçaları düşmeye başladı. Simit alan kızları, bir şey olmasın diye tezgahın yanına çektim” dedi. İstanbul Üniversitesi’nde görevli çevik kuvvet timinden bir polis, maruz kaldıkları saldırıyı şöyle anlattı:  

“Ben ikinci araçtaydım. Önümüzdeki araçla aramızda birkaç metre vardı. Tam caddeden geçerken yol kenarında bulunan park halindeki bir aracın patlama sesi geldi. Patlamanın basıncıyla bizde savrulduk. Olayın şokuyla dıyarı çıktık ve öndeki otobüste bulunan meslektaşlarımızın yanına gittik. Karşılaştığımız tablo gerçekten korkunçtu. Sağlık ekipleri geldi, yaralılarımızı hemen ambulanslar hastanelere ulaştırmaya çalıştık. Şehitlerimiz için çok üzülüyoruz.” 

İkinci şüpheli araç patlatıldı

Bombalı saldırının gerçekleştiği Vezneciler Şehzadebaşı Caddesi’nde güvenlik koridorunu genişleten polis, vatandaşlara saldırının düzenlendiği çevik kuvvet aracının karşısındaki şüpheli araçta kontrollü patlama yapılacağı uyarısında bulundu.
Uyarı bölgedeki cami hoparlöründen yapılan anonsla gerçekleştirildi. Daha sonra özel kıyafetli bomba imha uzmanı, araç içindeki şüpheli çantayı fünyeyle patlattı. Araçta herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmadığı belirlendi.

Yaralılar için seferberlik  

Polis otobüsünü hedef alan terör saldırısında 2 polis memuru da ağır yaralandı. Saldırı sonrası İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınan polis memuru ADEM KAR ve Güner Kayar için meslektaşları adeta seferber oldu. Kar için 0 Rh (-) kan ihtiyacı çağrısı yapılması üzerine hastaneye koşan yüzlerce polis memuru, yaralı arkadaşları için metrelerce uzayan kuyruk oluşturdu.

Araçtaki bombayı demir bilyelerle desteklemişler

Sabah saatlerinde Türkiye’yi yasa boğan hain saldırıda kullanılan aracın kiralık olduğu ve uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirlendi. Can kaybını daha da artırmak için bombanın bilyelerle desteklendiği ortaya çıktı 

Hain saldırı sonrası bomba imha uzmanları ve olay yeri inceleme ekipleri bölgede delil incelemesi yürüttü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın saldırıya ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi  Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın da aralarında bulunduğu 7 savcı olay yerine gitti. Soruşturma dosyası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan HASAN Yılmaz’a verildi. 

İlk belirlemelere göre saldırıda kiralık bir otomobilin kullanıldığı, düzeneğin de uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlenirken, polis saldırıya yönelik soruşturmada 4 kişiyi gözaltına aldı. Teröristlerin can kaybını artırmak için bombayı bilyelerle destekledikleri anlaşıldı. Saldırıda kullanılan otomobilden geriye sadece motor kısmından bir parçanın kaldığı belirlendi.