CHP Genel Başkan adaylığını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun geldiği dönemdeki rüzgarı ve umudu kaybettiğini ifade ederek, “Ben kurultay kazanma derdinde değilim, Başbakanlığı kazanma derdindeyim. Bunu yapamadıkça kurultay kazanmanın anlamı yok. Müthiş bir rüzgar vardı. O rüzgarı ben yok etmedim, kendisi yok etti. Uyardım, kendisini sürekli aşağılayan Erdoğan’ın üzerine gidin dedim, önlem alın dedim. O ilk dönemdeki Kılıçdaroğlu’nun yarattığı umudu aşacağız” dedi.
CHP’de 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak Genel başkan ve Parti Meclisi seçimli kurultayda genel başkanlık için yarışacağını açıklayan İnce, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Amacının kurultayı kazanmak değil Başbakanlığı kazanmak olduğunu söyleyen İnce, şunları söyledi:

RÜZGÂRI BEN YOK ETMEDİM: Kemal Kılıçdaroğlu, ilk genel başkan olduğunda grup başkanvekiliydim. Olağanüstü bir ilgi vardı. Müthiş bir rüzgardı. O rüzgarı ben yok etmedim, kendisi yok etti. Uyardım, ‘Tayyip Erdoğan size elbise biçmek istiyor aşağılıyor, beceriksiz, genel müdür, memur Kemal diyerek sizi aşağılıyor, mezhebinizi aşağılıyor. Önlem alın’ dedim. Erdoğan’ın façasını bozmasını istedim.

ÇEVRESİNİ SUÇLAMAM: Genel başkan iyi ancak çevresindekiler kötü de deniyor. Lider isen bu yanılgıya düşmeyeceksin. Ben çevresini neden suçlayayım? Öyleyse etrafındakileri değiştirince 2015’te Başbakan olur, olabilecek mi? Buna inanıyorlar mı? Kaptan 4 kez gemiyi karaya oturtmuş yolcu mürettebat bağırmış, gemi karaya oturuyor denilmiş. bugün Erdoğan yüzde 58 alamadı yüzde 52 aldı diye sevinecekler var neredeyse.

ALTERNATİF YAPACAĞIM: Ben diyorum genel başkanlığa gelen ikinci seçimde de partisini ilk sıraya taşıyamayan genel başkan gider. CHP’yi alternatif yapmaya varım. İlk dönemdeki Kılıçdaroğlu’nun dönemindeki umudu aşacağız. Kılıçdaroğlu ilk başta gerçekten demokrat lider görüntüsü altındaki ‘sakin güç’, ‘dürüst’ algısı vardı ancak onu gün geçtikçe kötüye kullandı.

YENİ DEĞİL YENİDEN CHP: Bu kurultay kolay olacak da deniliyor ama kolay olacaksa millete neden açmayıp küçük salondalar. Korkuyor olabilirler. Genel başkan kendine verilen şansı iyi kullanamamıştır, umut olmaktan çıktı. Kişisel sevgim, abi bakışım ayrıdır ama yeni umut olma ihtimali de yok. ‘Yeni’ dediğiniz zaman yeni olmuyor. Ben, ‘Yeni CHP’ demiyorum, ‘Yeniden CHP’ diyorum. Umut olacak, kendine güvenen bir CHP. Tayyip Erdoğan meydan okuyamayacak karşısında, ‘birinci olamazsam istifa ederim’ dediğinde susmayacak.
‘Annem istemedi’
İnce, genel başkan adaylığını açıklanmasının ardından çok sayıda olumlu tepki geldiğini belirterek, “Annem aday olmamı hiç istemiyor. Çok yorulacağımı düşünüyor. Ancak bütük tepkiler çok olumlu yönde geliyor” dedi.


CHP’ye gidiyor diye dayak yiyordu...

50 yaşında olan ve 3 dönemdir milletvekili olan İnce, seçilirse Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından CHP’nin 8. genel başkanı olacak. Balıkesir Üniversitesi Necatibey eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümü’nü bitiren İnce, Fizik öğretmeni olarak değişik liselerde ve dershanelerde görev aldı, müdürlük yaptı. Kamyon şöförü baba Şerif İnce ve ev hanımı Zekiye İnce çiftinin oğlu olarak Yalova’nın sağ gelenekten gelen muhafazakâr bir köyü olan Elmalık’ta dünyaya gelen İnce’nin, 2 erkek kardeşi ve 1 kız kardeşi bulunuyor. Kız kardeşi başörtülü olan İnce, 15 yaşından itibaren gidip gelmeye başladığı CHP nedeniyle babası Şerif İnce’den de sık sık dayak yedi. “Solcu” olduğu için babasından dayak yiyen İnce, şimdi CHP’nin en üst koltuğuna aday. Adalet Partili olan babasından CHP’ye katılması nedeniyle yakın döneme kadar tepki gören İnce, ilk girdiği seçimde köyünden 1100 seçmenden 50’sinin oyunu alabildi. İkinci seçimde oyunu 400’e son seçimde ise 600’ün üzerine taşıyan İnce, adeta muhafazakâr sağ gelenekten gelen köyü, “solcu”laştırdı. İnce’nin annesi Zekiye İnce ise Rizeli. Annesi tarafından Yaşar Okuyan ve Mehmet Haberal ile de uzaktan akrabalığı bulunan İnce ailesinin birçok ferdi ise öğretmenlik yapıyor.

Oy kullanamadı çok şey kaybetti

Muharrem İnce, CNN Türk’e yaptığı açıklamada ise 10 büyük ilde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla imza alacağını belirterek, “Ben kimsenin adamı değilim, partiye genel başkan olacağım, CHP’nin makus talihini yeneceğim” dedi. İnce, Kılıçdaroğlu’nun 2010 referandumunda oy kullanamadığı gün “çok şey” kaybettiğini, o dönemde ekibini değiştirmesi gerektiğini ifade etti.