Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Haber Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Akdoğan, "Başkanlık ve yeni anayasa konusunda kararlıyız. Seçimden sonra gündem saptırma çabası gördük. Önceliğimizi sayın Başbakan da açıkladı. Anayasa, bütün siyasi partiler ile uzlaşı aracılığıyla gerçekleşecek bir mesele. Burada bizim kararlılığımız belli. O kendi takviminde yürüyecek" diye konuştu.

"FİLMİNİ ÇEKERLER SÖZÜNÜ BU SÜREÇLER YAPILAMAZ ANLAMINDA SÖYLEMEDİM"

Çözüm sürecinin geleceğine ilişkin bir soruya Akdoğan, "Öncelikle bu filmini çekerler sözü biraz çarpıtılarak, negatif şekilde kullanıldı. Seçimden 1 gün sonra 8 Haziran'da bana soruldu. Şimdi mesela biz bugün tek başına iktidar olmadık diyelim. Bunu kim yapacak? O konuşanlar bunu tek başına yapabiliyorlar mı? yapamıyorlar. Onların uzmanlık alanı ancak film çekmek onu çekerler dedim. Yoksa bundan sonra bu süreçler yapılamaz. Kimse yapamaz anlamında söylemedim. Bu süreci hükümet çok iyi niyetle çok çaba gösterdi. Bunların hepsini örgüt sabote etti. Habur, Silvan, Kobani gibi bir çok olay ile bunu sabote etti. Biz tekrar yürümeye çalıştık ama hep karşımızda bir duvar oluştu. Kobani olaylarında da süreç koptu biliyorsunuz. Süreç devam edemedi. 7 Haziran'dan sonra da gerçekleşen terör olayları tamamen başka bir meseleye getirildi. Çünkü örgüt, ben bu çözüm, mözüm ben bunlarla uğraşacak halim yok. Ben silah ile amacıma ulaşmak istiyorum dedi. Devam eden melese, hükümetin ne yapmak istediğinden ziyade , örgütün girdiği yol ve bir takım yapmak istediği şeylerin boşa çıkarılması gerekir. Bu milli birlik ve kardeşlik sürecidir. Bu bağlamda geri adım atmış değiliz. Vatandaşlarımızı kucaklamaya, reformlar yapamaya devam ediyoruz. Ama ortada elinde silah olan bir örgüt var. Açık terör eylemleri ile bir yere varmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

TERÖRLE MÜCADELE DEVAM EDECEK 

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Terörle mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Akdoğan, "Neticeye ulaşmamız bizim için daha öncelikli bir konu. Öbür türlü erken gündem yapma HDP …eline yüzüne bulaştırdı. Örgüt sürekli yanlışlar yaptı. Üzerindeki baskıyı azaltmak için işte görüşme var gibi bir takım yalanlar ile bunu telafi etmeye çalışıyorlar. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar büyük bir hayal kırıklığı oluşturdular. Sürekli yanlış yaptılar. Hassasiyetlerimiz ve önceliklerimiz belli o doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Terör ile mücadelenin bir noktaya varması, örgütün amaçlarının boşa çıkarılması bu halkımızı canından bezdiren illegal yapılanmaların silahlı unsurların, terörist unsurların buralardan temizlenmesi önemli. Kamu düzenin tahsis edilmesi önemli. Bu güvenlik açığının giderilmesi bizim için öncelikli. Vatandaşımız ile ilgili de çalışmalarımız kendi ekseninde devam ediyor" dedi. 

1 KASIM'IN VERDİĞİ BİR MESAJ; UZLAŞIDIR 

1 Kasım seçim sonuçlarının uzlaşı mesajı verdiğini belirten Yalçın Akdoğan, "1 Kasım'ın verdiği bir mesaj; uzlaşıdır. Uzlaşı siyaset kültürünün temelidir. Bunu inşallah diğer partilerde görürler. MHP tabanı teşkilatının çoğu hükümet ortağı olunsun istiyordu. Ama yönetim bunu kabul etmedi" açıklamasını yaptı. 

TEMİZ SAYFA AÇMAK ÖNEMLİ 

Başkanlık sisteminin Ak Parti içinde farklı görüşlere yol açıp açmayacağına ilişkin bir soru üzerine Akdoğan, "Siyasette temiz bir sayfa açmak önemli ve doğru. Geçmişte şu, şuna, bunu dediler takılmadan bundan sonra seçmen madem bize bu siyasi sorumluluğu yükledi. Hep birlikte ne yapabiliriz? Üzüm yemenin gayretinde olmalıyız. Burada bir gündem saptırma ve başarısını gölgelemeye yönelik çabalar. Malzeme vermek istemiyorum. Bizim bu konudaki görüşümüz bellidir. Bir kısım medyanın oluşturduğu manipülasyonlar" ifadelerini kullandı. 

DOLMABAHÇE'DE 10 MADDEYİ HÜKÜMETİN KABUL ETTİĞİ ALTINA İMZA ATTIĞI DOĞRU DEĞİL 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çözüm süreci kapsamında Dolmabahçe'deki görüşmeye ilişkin açıklamalarını değerlendirmesi istenen Akdoğan, "Bunlar bir yalana kapılmış gidiyorlar. Kim öyle bir şeye evet dedi. O gün ben sorumlu bakan olarak Meclis'te grubu bulunan partiyi kabul ettim. Onlar da İmralı görüşmesinden sonra Öcalan'ın mesajını okudular. Ben de kendi söyleyeceklerimi söyledim. Dedim ki o 10 maddeyi hükümetin kabul ettiği altına imza attığı vesaire böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar siyaset kurumunun tartışacağı konulardır. Siyaset kurumu bunları tartışır. Bunlar genel kavramlardır. Sanki orda hükümet böyle toplumun kabul etmeyeceği taahhütlerin altına girdi, imzalar attı, sözler verdi. Böyle bir şey söz konusu değil. Bu yalanı sürekli tekrar edip duruyorlar. O görüşmede, o gün orada söyleneneler de bu bağlam ile kesinlikle yakından uzaktan bir ilgisi yok. Önce herkes kendisini bir sorgulasın. Ak Parti'nin aldığı oylar üzerine yorum yapmak yerine kendi alamadığı oyları düşünsün. Osmaniye'den bile siz birinci parti olamıyorsunuz. Türkiye'de tek bir ilde birinci parti olamadılar. Böyle bir şey olabilir mi? Önce buna cevap versinler. HDP ne kadar Türkiye partisi olamadıysa MHP'de olamadı" dedi. 

ÇÖZÜM SÜRECİ DİREK ABDULLAH ÖCALAN ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK 

'Çözüm sürecinde artık HDP'den bir heyet olmayacak direk Abdullah Öcalan ile sokak ile temas olacak' iddialar üzerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Bunların hepsi uydurma şeyler. Şu anda hükümetin önceliği bellidir. Terör ile mücadele kış ayında da devam edecek. HDP, İmralı üzerinden bu tür spekülasyonalar bizim gündemimizde yok" diye konuştu.