Başbakan Erdoğan Finlandiya ziyareti öncesi soruları yanıtladı.  "Öğrenci evi" tartışmaları ile ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, "Ciddi şikayetler var. Bu konuyu sizin takdirinize bırakıyorum. Şikayetleri değerlendireceğiz. Bir kızla bir erkeğin bir evde kalması ne denli doğru olabilir? Gerekirse yasal düzenleme yaparız. Bunun bedeli karşımıza çok farklı şekilde gelebilir" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Kızlarla erkeklerin aynı yerlerde kampüsü paylaştıkları yurtlar, aynı yerlerde kalmalarına fırsat verecek yurtlar bundan sonra olmayacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, kız ve erkek öğrencilerin birlikte tuttukları evlere mi yoksa yurt gibi faaliyet gösteren binalara ilişkin düzenleme yapılacağının sorulması üzerine, "Kız erkek artık karışık yurt dönemini biz kapattık. Şu ana kadar yüzde 75 düzenlemeiyi Kredi Yurtlar Kurumuna biz yaptırmış durumdayız. Dolayısıyla kızlarla erkeklerin aynı yerlerde kampüsü paylaştıkları yurtlar, aynı yerlerde kalmalarına fırsat verecek yurtlar bundan sonra olmayacak. Ev olayına bu, birçok şikayetlerinin olduğu, aynı daireyi kız ve erkek paylaşımı noktasında ciddi şikayetler var. Bu konuyu sizlerin takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

"Muhafazakar demokrat bir iktidar olarak da ne gibi düzenlemeler yapılabilir, bunun psikolojik sosyolojik neticeleri nedir, ne değildir bu çalışmaları yapıp, bu şikayetleri değerlendirecegiz" diyen Erdoğan, valiliklerin bu durumdaki yetkisinin sorulması üzerine, bu düzenlemeden sonra gerekli yetkiyi alacaklarını ifade etti.

Evlerin özel ve müstakil olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Kişilerin özel müstakil evlerinde bir farklı kız, bir farklı genç ikisinin aynı evde kalması ne denli acaba uygun olabilir. Siz kızınıza, oğlunuza böyle bir şeyi hoşgörüyle karşılayabiliyor musunuz? Yok, yarın anne olduğunuzda veya annesiniz bilemiyorum. Kızınıza, çocuğunuza böyle bir şeyi uygun buluyorsanız sizin için hayırlı olsun. Ama eğer bir yasal düzenleme olması gerekiyorsa biz, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yaparız. Şu anda valiliklerin bu konuda inisiyatifleri varsa bu inisiyatifleri de kullanması gerekir. Çünkü bunun bedeli yarın çok farklı bir şekilde karşımıza gelebilir" dedi.

KABİNEDE REVİZYON OLACAK MI?

Başbakan Erdoğan, "Yerel seçim öncesi kabinede revizyon olacak mı? Takvim var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Revizyonun seçimlerle falan alakası yok. Kaldı ki bu, bir yerel seçimdir. Kabinede revizyon her zaman, her an olabilir. Ama şu anda böyle bir revizyon olur mu olmaz mı böyle bir düşüncem söz konusu değil. Adaylıklar netleştikten sonra eğer bakan arkadaşlarımızdan aday olması gerekenler olursa çünkü neticeleri göreceğiz, ona göre de adım atacağız. Eğer olması gerektiği takdirde bakan arkadaşlarımız da verilen görev neyse o göreve gitmek durumundadır. O zaman tabi ki o arkadaşlarımızın yerine bir değişiklik yapmamız gerekir."

AB İLE MÜZAKERE SÜRECİ

AB ile müzakere sürecinde uzun süreden sonra yeri bir fasıl açıldığının hatırlatılması ve "Bunun sürece yeni bir ivme kazandıracağını bekliyor musunuz?" sorusuna karşılık da Erdoğan, "Doğrusu bekliyoruz. Hatta hatta açılıp kapanmayan fasıllarla ilgili girişimlerimiz var. Temenni ederiz ki açılıp da kapanmayan bu fasıllar da bu vezileyle bir an önce kapanma sürecine girer" dedi.

Fenerbahçe Spor Kulübünde Aziz Yıldırımın yeniden başkan seçilmesinin ve sonuçların belli olmasının ardından yaptığı konuşmasının sorulması üzerine Erdoğan, kulüplerle ilgil herhangi bir söylemde bulunmasının doğru olmadığını belirtti.

Fenerbahçe camiasının takdirini bu istikamette kullandığını, kendisine "hayırlı olsun" demenin düşeceğini belirten Erdoğan, "Söylenenlerin, vaatlerinin ne denli temelinin olup olmadığını bu '1,5 yılılık sürem var' diyor, 1,5 yıllık süre içinde Fenerbahçe camiası görecektir" ifadesini kullandı.