Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Toplam 24 milyar liralık paket açıklayan Yıldırım, öğrenci affı, imar barışı ve emeklilere yılda 2'şer kez 1000 TL'lik bayram hediyesini duyurdu.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantı, 3 saat sürdü.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

  • Bugün Bakanlar Kurulu olarak bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları vatandaşlarımızla huzurlarınızda paylaşıyoruz.

VERGİ VE PRİM BORCU YAPILANDIRILIYOR

  • Vergi ve prim borcu yapılandırılıyor. Trafik cezaları yapılandırılıyor.
  • Bağkur borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Borcun varsa, sağlık hizmeti verilmiyor. Bunun da önünü açıyoruz borç ayrı, sağlık ayrı bunun pazarlığı olmaz.
  • 31 Mart 2018 tarihinden önce vergi, sigorta ve prim, trafik cezası vs gibi ödemelerini gerçekleştirmemiş olanlara bir fırsat getiriyoruz.
  • Geçmiş 5 yıl için vergiyle ilgili bir fırsat getiriyoruz. Vergi takibinde olan, uzlaşmazlık ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylık.
  • Piyasada beklenti haline gelen stop affı. Stop affıyla ilgili bir düzenleme yapıyoruz.

YAŞLILIK MAAŞI 500 LİRAYA ÇIKIYOR

  • Yaşlılık maaşını 266 TL'den 500 TL'ye çıkarıyoruz. 600 bin civarında, yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşımız var. Bunu iki katına çıkarıyoruz. 3 ayda 1500 liraya çıkarıyoruz.
  • Genç girişimciliğe yönelik desteğe bir yenisini daha ekliyoruz. 3 yıllık gelir desteği devam edecek. Bir yıl boyunca da bu kişi BAĞ-KUR borcu ödemeyecek. Bunu devlet olarak biz ödeyeceğiz

ÖĞRENCİ AFFI

  • Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Bunlar içerisinde zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gencimiz oldu. Bunların büyük çoğunluğu ya maddi imkansızlıktan, ya devamsızlıktan ya da gençliğin verdiği heyecandan dolayı derslerini takip edememekten kaynaklanıyor. 7 yılda bitirme mecburiyeti var. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve eğitimini tamamlayıp diploma alma fırsatı veriyoruz. Bunun istisnası, teröre bulaşmışsa bu haktan yararlanamıyor.

'İMAR AFFI DEĞİL İMAR BARIŞI'

  • Kangren olmuş imar problemine de imar barışı getiriyoruz. İmar barışı değil, imar affı yapıyoruz. Yaklaşık 13 milyon bina için reform düzeyinde bir düzenleme getiriyoruz.

'EMEKLİLERE İKİ BAYRAM ÖNCESİ 1000'ER LİRA'

  • Önemli bir müjdeye geldik. Emeklilerimizle ilgili. Emekli olmuş, aşağı yukarı 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var, emekli aylığı alan. Emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimiz, şehit yakınlarımız var, köy korucularımız var. Bunlar emekliliği hak etmesine gerek kalmadan kanunla aylık alıyorlar. Normal çalışıp yaşını dolduran, emekliliği gelen emekliler, bütün devletten maaş alanlar. Bunlara da her yıl Ramazan bayramı öncesi ve Kurban bayramı öncesi birer ikramiye vereceğiz. Bayram ikramiyesi. Ramazan öncesi 1000 lira, Kurban bayramı öncesi 1000 lira. Tabii bu 12 milyonun üzerinde emekliyi düşündüğümüz zaman, hatırı sayılır bir para ediyor. Emeklilerimiz daha fazlasına layık. Bu bir adımdır. 

'MUHALEFET HEMEN YAYGARA YAPMAYA BAŞLAR'

  • Bunların üzerinden hemen muhalefet 'nereden buldunuz bu paraları' diye başlar yaygara yapmaya. AK Parti bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre, bunların tabii ki karşılığı olacaktır, vardır. Hamdolsun 2018'de Maliye Bakanlığı'nın koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Kaynakla ilgili bir sıkıntımız yok.
  • Meclis'e bugün itibariyla kanun tasarısını iletmiş oluyoruz.
  • Eleştiri getirmezlerse şaşarım. Biz ne yaparsak yapalım, muhalefet açısından makbul değildir. Seçim dönemi olmasa da aynı şeyleri söylerler. Bildikleri ezberleri tekrarlayıp dururlar. Meydanlarda ana muhalefet lideri herkese ulüfe dağıtıyor. "Herkese tapu, bedava." Bu ne anlama geliyor? Asıl popülizmi bunlar yapıyor. 7 Haziran öncesi de çok yaptılar. Ama millet kimin söylediğine bakarak karar veriyor. Söylenen sözden ziyade, bu sözü kim söyledi diye bakıyor.
  • Paketin toplam maliyeti 24 milyar lira civarında.