Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rus yayın kuruluşu Sputnik'e konuştu. Şimşek, 24 Kasım'da düşürülen Rus uçağı ile ilgili "24 Kasım'da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut" diye konuştu. Şimşek, "Suriye uçakları, Türk uçaklarını düşürdüğü için angajman kurallarını değiştirdik. Yeni kurallara göre, bir uçağı vurup vurmama kararı pilotlara bırakıldı" dedi.

TAZMİNAT ÖDENMESİ GÜNDEME GELMEDİ

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, savaş uçağının düşürülmesine ilişkin "Tüm uyarılarımıza rağmen dikkate almayan uçak, hava kuvvetlerimiz tarafından düşürülmüştür. Yaptığımız toplantılarda ne yapacağımızın emri bizzat TSK'ya benim tarafımdan verilmiştir" açıklamasında bulunmuştu. Sputnik'in haberine göre Şimşek, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov Moskova'da yaptığı görüşmeler sırasında 24 Kasım'da düşürülen Rus Su-24 uçağı için tazminat ödenmesi konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

"BOMBARDIMANA KATILDIĞI BİLGİSİ MEVCUT"

Şimşek, "24 Kasım'da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut" diye konuştu.

"SORUŞTURMA YENİDEN BAŞLATILACAK"

Şimşek, Su-24 uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye'de yapılan soruşturmanın darbe girişimiyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından yeniden başlatılacağını da ifade etti.

"KARAR PİLOTLARA BIRAKILDI"

Şimşek, Türkiye'nin angajman kurallarını Rus uçağı düşürülmeden önce değiştirildiğini de anımsattı. Şimşek, "Suriye uçakları, Türk uçaklarını düşürdüğü için angajman kurallarını değiştirdik. Yeni kurallara göre, bir uçağı vurup vurmama kararı pilotlara bırakıldı" dedi.