Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yakın Friedrich Ebert Vakfı’nın Türkiye raporunda Bank Asya’ya geniş yer verildi.

Raporda, “17 Aralık operasyonlarından sonra Gülen Hareketi’ni hedef tahtası haline getiren AK Parti hükümetinin ilk icraatlarından biri, harekete yakın olduğu söylenen Bank Asya’yı batırmak için düğmeye basmak oldu” iddiasına yer verildi.

BANK ASYA DAMGA VURDU

Zaman gazetesinin haberine göre, Almanya’da Büyük Koalisyon Hükümeti ortaklarından Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yakınlığıyla bilinen Friedrich Ebert Vakfı’nın raporuna, Bank Asya damgasını vurdu. AB sürecinde Türkiye’nin Almanya’daki en güçlü siyasi destekçisi olan SPD’nin Genel Başkanı, Federal Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in de üyesi olduğu vakfın yeni raporunda AK Parti hükümetine eleştiriler yöneltildi.

BANK ASYA KENDİNİ SAVUNUYOR

Friedrich Ebert Vakfı’nın Türkiye bürosu tarafından hazırlanan son Türkiye raporunda, ilk önce devlete bağlı şirketlerin, birikimlerini bankadan çektiği belirtilerek, Katar Islamic Bank (QIB) ile yapılan hisse satışı müzakerelerinin de BDDK’nın çıkardığı engeller sonucunda başarısızlığa uğradığı öne sürüldü.

Raporda, “Hükümet çevrelerinden ayrıca sürekli olarak bankanın sözde zor malî durumu ile ilgili açıklamalar yapıldı. Banka ayrıca Borsa İstanbul’da da ayırımcılıklara uğradı” ifadelerine yer verildi.

İşadamlarında, "baskılarından dolayı yabancı sermayenin Türkiye’den kaçabileceği yönünde ciddi endişelerin yaşandığı” ifade edilen raporda, “Banka, kendini güvence altına almak için ayrıca sermaye artırımına gitti” denildi.