Balyoz davasının ilk yargılamasında farklı cezalara çarptırılan pek çok ismin de aralarında olduğu 300 sanık, “paralel devlet yapılanmasına” yönelik operasyonların ardından davanın yeniden görülen yargılamasında beraat etti. Bu sanıklardan 7’sinin beraat kararına savcılık tarafından itiraz edilirken, 293’ünün beraatı kesinleşti. Beraat edenlerin tamamı, cezaevinde bulundukları süreler için devlete tazminatdavası açtı veya açma hazırlığında. Bu kişilerden, ilk olarak emekli Korgeneral Ayhan Taş’ın davası sonuçlandı. Taş’a, 1 milyon 250 bin TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Kısa süre önce de dava kapsamında 3 yıl 8 ay tutuklu kalan eski MHP Milletvekili Engin Alan 1 milyon 363 bin TL tazminat kazandı. Her iki tazminat davasının da benzer şekilde sonuçlanması, diğer tüm isimlerin de bu tutarlarda tazminat kazanmasını gündeme getirecek. Her bir sanığa en az 1 milyon TL tazminat ödenmesinin kararlaştırılması durumunda, Balyoz davasının devlete maliyeti 300 milyon TL’yi geçecek.


‘DİĞERLERİ DE KAZANACAK’

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, “Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 141. maddesine göre, kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan, tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen kişiler maddi ve manevi her türlü zararlarını devletten isteyebilirler. Engin Alan gibi diğer tüm sanıklar da aynı miktarlarda tazminat kazanacaktır. Bu, eşitlik ilkesinin bir gereğidir. Ancak devlet, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan hâkimler ve cumhuriyet savcılarından, bu tazminatları 1 yıl içinde rücu eder” dedi.

‘EMSAL KARAR OLUR’

Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İşgüzar ise şunları söyledi: “Balyoz’da kararlaştırılan tazminatlar herkes için emsal karar olabilir. Sadece Balyoz davası için değil, haksız tutuklandığına karar verilenlerin hepsi için geçerli olur. Kanunda, ‘Haksız tutuklananların tutuklu kaldıkları süre için tazminat davası açma hakkı var’ şeklinde bir ifade yer alıyor. Yani bu konumdaki bütün sanıklar dava açabilir.”