Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi

 Bakanlar Kurulu sonrası Bülent Arınç yaptığı açıklamalarda;

- "Adalet Bakanımız sayın Sadullah Ergin YSK'nın yeniden düzenlenmesine ilişkin bir kanun teklifini teslim etti. Avrupa Birliği bildiğiniz gibi her Bakanlar Kurulu toplantısında üzerinde durulan bir konu.

- Sayın Egemen Bağış, bazı fasılların konuşulmaya başlanması ve Türkiye'nin üyelik sürecinde daha iyimser ifadelerin kullanılmasıyla ilgili konuları gündeme getirdi.

- Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan ziyaretlerle ilgili sayın Başbakan ve ilgili Bakanlar çok olumlu izlenimler edindiklerini, halkın büyük bir teveccüh gösterdiğini ifade ettiler. Bölge insanının çözüm sürecine ve Hükümetimize bakışının çok olumlu olduğu belirtildi."

Genel af mı geliyor? Görüşleriniz...

- Çok açık Başbakan'ın konuşması... Bununla ilgili paragrafın bütününü ele aldığınızda genel affın bugünün gündeminde olmadığını görürsünüz. Başbakan geleceğe yönelik bir temennisinden bahsediyor. Yasaklar kalksın dağlarda kimse olması cezaevlerinde kimse olmasın diyor. Barıştan kardeşlikten bahsedildi artık anneler ağlamasın dendi. Bu konuşmalardan hemen af çıkacak cezaevlerinde kimse kalmayacak anlamı çıkarılmasın. Türkiye'de bir yargı var. Türkiye'de terör biterse eylem biterse silah bırakılırsa Türkiye güzel günler görecektir dedi sayın Başbakan.

Öğrenci evleriyle ilgili açıklamaların ardından...

- Bugün farklı bir hükümet sözcüsü bekliyordunuz her halde. Ben görevimin başındayım. Beni m hiçbir sözüm hükümete zarar vermemeli, başbakanımıza zarar vermemeli. Bizim için hiçbir mesele kalmamıştır. Aramızda her sorunu çözen insanlarız . Başka partilere insanlara benzemeyiz. Bu noktada hiçbir çatışmamız olmadı. Başbakanımızla görüştük ve görevimizi en iyi şekilde yapacağımıza sözleştik.

Uzlaşma komisyonunun çalışmalar noktalanmış mı oluyor?

- Bu hükümetin konusu değil. Görüşülmiş bir şey de değil. Sürecin başkanı Meclis Başkanı'dır. İşe yaramıyorsa bunu daha fazla sürdürmenin manası yoktur. Suni tenefüsle çalışan bir komisyonun galiba fişinin çekilme zamanı geldi. Bu süreci başarısızlığa götürmesinin asıl sebebi CHP'nin 3 üyesinin kilitlemesidir. Şüphesiz bundan genel başkanlarının da haberi vardır. Böyle bir komisyondan bir menfaat beklemek mümkün değildir. Sanırım sayın Çiçek bir mektup yazarak genel başkanlarına sürecin bittiğini bildirecektir.

Dersanelerle ilgili özel teşebbüs hürriyetine 

- İşin bütün boyutlarıyla birlikte tartışalım. Binlerce öğrenci var yüzlerce dersane var öğretmenler var. Ancak elimizdeki yazılı metinler 1996-2003 7. kalkınma planında 8. planda 9. planda dersanelerin özel okullara dönüştürülmesi konuşulmuş. O zaman buna itiraz gelmemiştir. Eskiden darshanelere duyulan ihtiyaç eğitim sisteminin eksikliklerinden kaynaklanıyordu. Eğitimi okullar vermeli, ilave eğitime ihtiyaç duyulmamalı. Dershaneler artık ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. Bu süreçte, dershanelere zarar verilmemeli, öğrenci mağdur edilmemeli diye düşünüyoruz.

Başbakanlığın önündeki halının rengi turkuvaz olmuş bunun anlamı nedir?

- Ben de görünce önce bu da neyin nesi dedim ama sonra aklıma geldi. Yakında kararnamelerde resmi karşılamalardaki kırmızı halı uygulamasını kaldırıyoruz. Çünkü bu kırmızı halı meselesi yerli yersiz kullanılıyor. Bu renk gayet güzel seçilmiş. Herşeyin bir ilki var biz de bunu tercih ettik.

Neden Kürdistan dedi Başbakan?

- Bizden başka herkes bunu söyler. Irak yasalarında da bu şekildedir. Siz söylemezsiniz söylememiş olursunuz. Bir yönetimin bir sistemin ismini söylüyorsunuz. Bunda yanlış bir şey yok. Mesut Barzani'ye hitap ederek bu şekilde söylenmesi yanlış değil. Birileri Türkiye'de AK Parti'ye AKP diyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var, Türkiye bunu tanıyor başka kimse tanımıyor. Güney Kıbrıs Cumhuriyeti var dünya tanıyor Türkiye tanımıyor. Gerçekler bunlar...