Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü devir teslimin ardından önce resepsiyon düzenledi sonra da yabancı konuklar için Çankaya Köşkü’nde yemek verdi. Erdoğan, yemeğin ardından saat 22.00’de devir teslim töreninden sonra Köşk’ten hiç ayrılmayan ve yabancı konuklarla da ilgilenen Davutoğlu’nu, Cumhurbaşkanlığı makamına davet etti.


Erdoğan, Genel Başkanlık koltuğunu bıraktığı Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verdi. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmeden sonra Köşk’ten ayrılan Davutoğlu, konutuna geçerek, kabine listesi üzerinde çalışmayı sürdürdü. Yapılan açıklamada, yeni kabinenin bugün saat 11.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı bildirildi. Davutoğlu, öğleden sonra 17.00’de toplanacak Ak Parti MKYK’da da yeni genel başkan yardımcılarını belirleyecek.
Kabineye bakan olarak girecek yeni isimler arasında Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Genel Başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Mustafa Şentop ve Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin ismi öne çıkıyor. Başbakan adayları arasında adı geçen Binali Yıldırım’ın da yeniden kabineye girebileceği konuşuluyor.

Gözler yeni dışişleri bakanında
Davutoğlu’nun kendisinin yerini kimi Dışişleri Bakanı yapacağı da merak konusu oldu. Davutoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanı olarak AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ismi öne çıkıyor. Kulislerde Davutoğlu’nun yakın çalıştığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ismi de Dışişleri Bakanı adayları arasında gösteriliyor.
Ancak kritik süreçte Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’ndan alınmasının doğru olmayacağı görüşleri de ortaya atılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ismi ise Çavuşoğlu’nun Dışişleri’ne kaydırılması halinde AB Bakanlığı için dillendiriliyor. Erdoğan’ın yıllarca danışmanı olan Çelik’in ismi Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.

Akdoğan kabinede
Erdoğan’ın Başdanışmanı Akdoğan’ın ismi de Başbakan Yardımcılığı için kulislerde öne çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım’ın da kabineye yeniden girmesi bekleniyor. Yıldırım’ın kabineye girmese bile Köşk ile hükümet arasında irtibat kuracak isimler arasında olacağı belirtiliyor.
Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları olan parti yönetimindeki Genel Sekreter Haluk İpek ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un ismi de yeni Adalet Bakanı olabilecek isimler arasında gösteriliyor.

Canikli de girebilir
 Adalet Bakanı bekir bozdağ’ın ismi de Başbakan Yardımcılığı için geçiyor. Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli ile Mahir Ünal ise parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında gösteriliyor. Ünal’ın ismi Turizm ve Kültür Bakanı olabilecek isimler arasında ifade ediliyor.
Kulislerde en çok tartışılan ise ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği oldu. Kulislerde bir süredir özellikle ekonomi alanındaki bakanlarda bazı değişikliklere gidilebileceği konuşuluyordu. Ancak Davutoğlu’nun temaslarının ardından ekonomi bakanlarında değişikliğe gidilmeyeceği belirtiliyor.

3 dönem yasağı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de görevini sürdürebileceği ifade ediliyor. Ekonomi yönetimine destek olarak ise kulislerde Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kabineye girebileceği kaydediliyor.
Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcısı olabileceği kaydediliyor. Kabinede 3 dönem yasağı kriterine göre bazı değişikliklere de gidilebileceği ifade ediliyor. Davutoğlu’nun seçilmesinde önemli kriter olduğunu belirten Erdoğan’ın bazı 3 dönem yasağı içine girecek bakanları kabineden alabileceği ifade ediliyor.